Mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemlerine ilişkin "Neticede büyük şirketlerde aklıselim galip geldi, bir çok şirketimizde tekrar çalışanlar iş başı yaptılar. Umuyoruz ki iş başı yapmayan gerek yan sanayideki gerek ana sanayideki çalışanlar da kalıcı iş barışını tesis ederek, bir an önce üretimin başına geçerler" dedi.

Mayıs ayı ihracat rakamları açıklandı

KOCAELİ (AA) -  Kocaeli'deki Sekapark Film Platosu’nda düzenlenen basın toplantısında mayıs ayı ihracat rakamlarını açıklayan Büyükekşi, küresel ticaretin gerilediği bir süreçte, sanayicilerin daha fazla ihracat için daha çok çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi.

Büyükekşi, otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemlerinin üretim ve ihracatı olumsuz etkilediğini vurguladı. Birçok büyük şirkette aklıselimin galip geldiğini ve çalışanların yeniden iş başı yaptığını belirten Büyükekşi, "Umuyoruz ki iş başı yapmayan gerek yan sanayideki gerek ana sanayideki çalışanlar da kalıcı iş barışını tesis ederek bir an önce üretimin başına geçerler. Bu da bizim ihracatçılar olarak en büyük temennimiz" diye konuştu.

Bu yılın başından itibaren, doların aşırı yükselmesi sonucu küresel ticaretin gerilediği dönemde olunduğuna dikkati çeken Büyükekşi, şöyle konuştu:

 "TİM olarak bu yılın ilk 4 ayında, binlerce Türk iş adamının katılımıyla ABD’den Hindistan’a, Moğolistan’dan Angola’ya dek yurtdışına ticaret heyetleri düzenledik, 2 bini aşkın iş görüşmesi yaptık. Bundan sonraki günlerde de 25 ayrı ülkeye ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyoruz ama bunlarla yetinmiyoruz. Özellikle pazar istihbaratının da önemine inanıyoruz. Bu yüzden ihracatçılarımızın muhakkak ihracat yaptığımız pazarlarda özellikle dikkat etmelerini istiyoruz."

"İRAN'LA BATI'NIN İTTİFAKI İHRACATIMIZA POZİTİF YANSIYACAK"

Büyükekşi, farklı coğrafyalardaki ana ihracatpazarlarındaki ticaret müşavirlerine, ülkelere ilişkin görüşlerini sorduklarına işaret ederek "Bazı ülkeler için önemli fırsatlar var. Özellikle İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda Batı'yla ittifakı, bölge istikrarına veihracatımıza pozitif yansıyacak.  Bu yüzdenihracatçılarımızın İran’da önümüzdeki dönemde düzenlenecek fuar ve ticari heyetlere katılmalarını öneriyoruz. İngiltere’ye ihracat yapan firmalarımız, global kur değişimleri ve artan tüketici talebiyle son derece avantajlı duruma geldi. Bu bölgede, özellikle, yüksek fiyatlı ve kaliteli ürünlere yönelik canlı bir tüketim talebi var. Potansiyel fırsatlar oldukça yüksek" değerlendirmesinde bulundu.

Mısır’a yatırım yapan firmaların, iyi organize olmalarının kazanç sağlamaları açısından önemine değinen Büyükekşi, "Diğer taraftan Mısır ekonomisi döviz sıkıntısı sebebiyle önemli bir darboğazdan geçiyor. İhracat yapan firmalarımızın ödeme konusunda riskli yöntemlerden kaçınmalarını özellikle tavsiye ediyoruz. ABD, 2015’in ilk 4 ayında en çokihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke arasına girdi. Özellikle büyük motorlu taşıt ve otomotiv yedek parçası ihracatında büyük fırsatlar var. Firmalarımızın Almanya’da öne çıkmaları için, perakende zincirleri, online piyasası, shop in shop gibi unsurları da içeren çok kanallı bir pazarlama stratejisi belirlemeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"ALMANYA PAZARINA ODAKLANMALIYIZ"-

TİM Başkanı Büyükekşi, bugün firmaların öncelikli ve ağırlıklı olarak Türk etnik pazarına odaklandığını gördüklerini, "Halbuki orta ve uzun vadede ihracatartışı için firmalarımızın 82 milyon nüfus büyüklüğündeki Almanya pazarına odaklanması onlara çok büyük bir imkan sağlayacak. Rusya'yla düzenlenen tüm fuar ve organizasyonlara ihracatçılarımızın katılımları da çok önem taşıyor" diye konuştu.

İhracatçılara yeni ve alternatif pazar arayışlarını sürdürmelerini tavsiye eden Büyükekşi, parite oynaklığının bundan sonra da devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"İhracatçılarımıza kur risklerini 'hedge' etmelerini bir kere daha hatırlatmak istiyoruz. Alacak sigortası da sağlıklı ihracatın devamı için hayati önemde bir konu. Gerek Eximbank gerekse diğer finans kurumları sigorta konusunda hazır bekliyorlar. Diğer taraftan pazar risklerinin ne olduğunun çok iyi etüt edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Geleneksel ticaret ağırlığını koruyup ancak hızla yükselen e-ticareti de ihracatçılarımızın kesinlikle göz ardı etmemesini istiyoruz."

Büyükekşi, mayıs ayında Tayvan’a ihracatın yüzde 160, Güney Kore’ye yüzde 100, Sudan’a yüzde 97, Malezya’ya yüzde 64 arttığını aktararak, AB’ye ihracatın yüzde 22, Orta Doğu’ya yüzde 20, Afrika’ya ise yüzde 4,5 gerilediğini, Uzakdoğu’ya ihracatta da yüzde 37 artış görüldüğünü bildirdi.

Mehmet Büyükekşi, mayıs ayında Gaziantep’in ihracatının yüzde 6, Hatay’ın yüzde 15, İstanbul’un ve Kocaeli’nin yüzde 16, Ankara’nın yüzde 19, Denizli’nin yüzde 22, İzmir’in yüzde 24, Manisa’nın yüzde 26, Bursa’nın yüzde 29 ve Sakarya’nın yüzde 39 gerilediğini sözlerine ekledi.

VALİ GÜZELOĞLU

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da Kocaeli'nin, Türkiye’nin üretim ihracatının taşıyıcısı bir merkez olduğu kadar, özellikle markalaşma ve tasarıma dayalı süreçte Ar-Ge ve yüksek katma değerli üretim segmentinde de Türkiye’nin dönüştürücü kenti olma yolunda ilerlediğini vurguladı.

Güzeloğlu, Gebze'de kurulması planlanan ve geçen hafta temeli atılan Bilişim Vadisi'nin, 50 milyar liralık bir işlem hacmi ve üretim perspektifiyle Türkiye’nin bu anlamda en önemli ve ilk büyük yatırımı olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından TİM Başkanı Büyükekşi, Vali Güzeloğlu ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'yla ihracatçılara plaket verdi.

Büyükekşi ve beraberindekiler daha sonra Sekapark Film Platosu’nu gezdi, yetkilerden bilgi aldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı