Görüş Bildir

Memurların izni iptal edilince, fındık yevmiyesi de arttı

Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, fındık hasadının başlamasıyla birlikte, yerli işçi bulmakta güçlük çekilince bahçelerde çalışacak işçi ücretlerinde artış olduğunu söyledi.

Memurların izni iptal edilince, fındık yevmiyesi de arttı

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, darbe girişimi nedeniyle kamuda çalışan memurların izinlerinin iptal edildiğini, fındığı olan memurların hasat başlaması nedeniyle bundan olumsuz etkilendiğini söyledi. Memur izinlerinin iptal edilmesiyle yerli işçilerin rağbet gördüğünü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden hasat için kente gelen fındık işçilerinin 55 TL’ye çalışmasına rağmen yerli işçi ücretlerinin de artarak 70-80 TL’ye çıktığına dikkat çeken Başkan Cörüt, “Her yıl memur olan ve fındığı da bulunan üreticilerimiz izinlerini Ağustos ayına, fındık hasat dönemine denk getiriyordu. Ancak bu yıl darbe girişimi nedeniyle memur izinleri iptal edildi. Kamuda çalışan ve fındığı olan üretici memurlarımız Ordu'ya gelemedi. Burada yaşayan görev yapanlar da yeterince bahçeye gidemiyor. Ancak hafta sonu tatilini değerlendiriyor. Haliyle yerli işçi yevmiyesi de 70-80 TL'ye çıktı. Doğudan gelen mevsimlik işçiler için Valilik Fındık Komisyonu tarafından günlük fındık toplama yevmiyesini 55 TL açıklamıştı. Ama yerli işçiler 70-80 TL'den aşağıya çalışmıyor" dedi.

Ordu’da 116 bin kayıtlı fındık üreticisi olduğunu da belirten Uğur Cörüt şunları söyledi:

"Üreticilerimiz bahçeye girip, fındığını topluyor. Memur çiftçilerin bahçelerini yerli işçi toplamaya başladı, bu da yevmiyenin artmasına neden oldu. Geçen yıla oranla bölgemize gelen bu sene çok az. Ailesiyle birlikte 150-200 bin gurbetçi memur kişi memleketine geliyordu, bölgeye ekonomik katkısı da oluyordu. Hem fındığını toplayıp kar ediyor, hem de masraflarını kurtarıyorlardı. Bu sene ne masrafını kurtarabilirler, ne de kar edebilirler. Fındığını toplamaya gelemeyenlerin bir kısmı yerli işçiye yevmiye karşılığında toplatıyor. Bir kısmı ise başkasına toplatıp elde edilen fındığın dörtte birini alıyor, dörtte üçünü toplayana veriyor. Fındık rekoltesi bu sene düşük. Doğu ve Güneydoğu’dan gelen işçilerin bir kısmı iş bulamadan memleketlerine geri dönecekler. Çünkü yöredeki insanlar fındıklarını kendileri topluyor, memurlar komşusuna ve yerli işçiye toplatıyor. Memur izinlerinin kalkmasından dolayı böyle bir tercih ortaya çıktı. Yerli işçiler bahçede fındığı daha iyi ve daha fazla topluyor. Haliyle yerli işçilerin rağbet görmesi yevmiyelerin de artmasına neden oluyor."

Öte yandan Türkiye genelinde geçen sezon kesin fındık rekoltesi 646 bin ton gerçekleşirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’da bu yıl tahmini fındık rekoltesini 468 bin ton olarak açıkladı. Ordu’da geçen sezon 209 bin 134 ton fındık olurken, bu sezon ise tahmini rekolte 115 bin 203 ton olarak belirlendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi