Memurun siniri gerildi

Hükümet 2012 için yüzde 3+3 olan teklifini yüzde 3,5+3,5 yaptı. Teklif memur sendakaları tarafından hayal kırıklığı ile karşılandı. Öğle saatlerinde ise yeni bir gelişme oldu. Memur-Sen zam talebini revize etti. Memur-Sen zam talebini 2012 için %7,5 +7,5, 2013 için %6,5 + 6,75 olarak revize etti

Memurun siniri gerildi

Hükümet ile memur konfederasyonları arasında süren zam pazarlığında hükümet 2012 için yaptığı yüzde 3.5+3.5'lük zam teklifinin ardından 2013 yılı zam teklifini de revize ederek yüzde 2+3'ten yüzde 3+3'e yükseltti. Ancak memur sendikaları teklifi yetirli bulmadı. Bakan Faruk Çelikise " yeni bir teklifle gelebiliirz" açıklamasında bulundu.

Memur konfederasyonları ile hükümet arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin öğleden sonraki oturumunda hükümetten memura yeni zam teklifi geldi. Sabahki oturumda 2012 yılı için daha önce yüzde 3+3 zam teklif eden hükümet bu rakamı revize ederek yüzde 3.5 +3.5'a yükseltmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bu önerinin ardından oturuma ara vererek Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmüştü. Bakan Çelik'in görüşmenin ardından oturumun öğleden sonraki kısmında memurlara 2013 yılı için de daha önceki yüzde 2+3'lük zam tekliflerini revize ederek yüzde 3+3'e yükselttiği öğrenildi.

MEMUR-SEN ZAM TALEBİNİ YÜZDE 15 OLARAK YENİLEDİ

Toplantının öğleden sonraki kısmında Memur-Sen de 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin zam taleplerini yeniledi. Memur-Sen toplu sözleşmenin başında 2012 yılı için yüzde 16 zam talebi ile oturduğu masada talebini yenileyerek yüzde 7.5+7.5 olmak üzere ilk yıl için yüzde 15, ikinci yıl için talep ettiği yüzde 14 zam oranını da yüzde 6.5+6.75 olmak üzere yüzde 13.25 olarak revize etti.

BAKAN ÇELİK: "YENİ BİR TEKLİFLE GELEBİLİRİZ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memur konfederasyonlarıyla süren toplu sözleşme görüşmelerinde ara verildiğini belirterek, "Görüşmeye ara verildi. Uzun bir ara olabilir. Değerlendirip yeni bir teklifle gelebiliriz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda memur konfederasyonları ile hükümet arasında gerçekleştirilen, memurların 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin sekizinci ve son oturumunda ara verildi. Oturumun ardından gazetecilerle kısa süreli sohbet eden Bakan Çelik, toplantıya ara verildiğini ifade ederek, "Uzun bir ara olabilir. Değerlendirip yeni bir teklifle gelebiliriz" diye konuştu.

GÜN BOYU PAZARLIKLAR SÜRDÜ

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, memurlar ile hükümet arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde, hükümetin zam teklifini 2012 yılı için yüzde 3,5 3,5 olarak revize ettiğini bildirdi.

Memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerine verilen arada gazetecilere açıklama yapan Gündoğdu, ''Kamu İşveren Heyet Başkanı'ndan yeni bir teklif geldi. Bu teklif yine tek kalemde 3,5 3,5. Cılız bir teklif. Bu teklif karşısında tekliflerimizi gözden geçirmeyeceğiz. Yüzdelik zam boyutuyla sadece 2012'ye yönelik tek kalemde 0,5 0,5, 2013 yılına yönelik bir teklif yok'' diye konuştu.

Hükümet'in ek ödeme, taban aylığı, 4-C'liye seyyanen zam, toplu sözleşme ikramiyesi gibi konularda bir teklif yapmadığını anlatan Gündoğdu, öğretmen ve öğretim üyelerine yapılmasını istedikleri ek ödemeye ilişkin bir öneri de sunulmadığını söyledi.

Toplu sözleşme görüşmesine 1,5 saat ara verdiklerini belirten Gündoğdu, şunları kaydetti:

''Kamu İşveren Heyet Başkanı'na, aradan sonra, müzakere edilmeye değer bir teklifle gelmesi çağrısında bulunuyorum. Biz bu teklife karşı masaya sunduğumuz teklifimizin hiçbir kalemiyle ilgili yeniden bir değerlendirme yapmayacağız. Çünkü bu teklif yeniden bir değerlendirme yapmamızı gerektirecek bir teklif değil. Ara verdik, arkadaşlarımızla bir araya geleceğiz ama rakamları gözden geçirmek için değil, Kamu İşveren Heyeti'nin rakamlarını gözden geçirerek ciddi bir teklifle gelmesini beklemek üzere.''

TEKLİFLERDE DEĞİŞİKLİK OLABİLİR Mİ?

Bir gazetecinin, ''Şu noktada yeni bir teklif geleceğine inanıyor musunuz?'' sorusunu yanıtlayan Gündoğdu, ümitlerini korumak durumunda olduklarını söyledi. Toplantıda yaptığı değerlendirmede ''Beklentileri karşılayacak, müzakere edilebilir bir teklifle gelin. 3,5 3,5'ten kastınız nihai 4 4 öneririz, bu iş biter diye düşünüyorsanız, beklemeye gerek yok, uzlaşmayacağımızı deklare edelim, bu işi bitirelim'' dediğini anlatan Gündoğdu, kamu İşveren Heyeti'nin yeni bir değerlendirme yapacağını ifade etti.

Yeni, ciddi, beklentileri karşılayacak, müzakere edilebilir bir teklifle gelmelerini beklediklerini yineleyen Gündoğdu, hiç değilse Hükümet'in 2012 yılı için belirlediği yeniden değerleme oranı olan 10,26 ile masaya oturmak istediklerini vurguladı.

Gündoğdu, ''Ya adım atmayacaklar, erkenden uzlaşmazlıkla sonuçlanacak ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun yolları gözükecek veya yarın sabah 8'e kadar mücadele devam edecek. Biz umudumuzu korumak istiyoruz. Kamu İşveren Heyeti'nin de 4 milyon memurun, aileleriyle birlikte 15 milyon insanımızın beklentilerini dikkate alan, geçim standardını dikkate alan rakamlarla gelmesini bekliyoruz'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz