Merkez bankası faiz kararını açıkladı! Dolar’ın tepkisi sert oldu

Merkez Bankası kritik faiz kararı öncesi 3.79 seviyesinde olan dolar/TL karar sonrası 3.82 seviyesinin üzerini gördü.

Merkez bankası faiz kararını açıkladı! Dolar’ın tepkisi sert oldu

Merkez Bankası'nın (TCMB) bugünkü döviz depo ihalesinde TL faizini yüzde 10'a yükseltmesi ardından dolar/TL'de başlayan düşüş eğilimi, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artırımı yapılacağı beklentileri ile devam ederken, kur 3.74 seviyesinin altına geriledi.

TCMB'nin son dönemde uyguladığı örtülü faiz artışları olarak da adlandırılan likidite adımları ardından bugün PPK toplantısında doğrudan politika faizi, koridorun üst bandı ve geç likidite penceresi faizlerini artırması bekleniyor, artırım miktarına ilişkin beklentiler çeşitlilik gösteriyor.

DOLAR SWAP İHALESİ SONRASI GERİLEDİ

Bir bankanın döviz işlemcisi, "Swap ihalesi sonrası dolar/TL'de bir düşüş başladı. Diğer taraftan TCMB beklentisi de fiyatlara girmiş görünüyor, artırım yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor" dedi.

İhale öncesinde 3.7625 seviyesinde olan dolar/TL kademeli olarak gerilerken, saat 1324'te 3.7391/3.7414 seviyesinde bulunuyor.

Merkez Bankası (TCMB) bankacılar arasında swap olarak da anılan TL depoları karşılığı döviz depo ihalesinde 1 hafta vadede 300 milyon dolar verirken, TL faiz oranını yüzde 9.5'ten yüzde 10'a yükseltti.

İhaleye 825 milyon dolarlık teklif gelirken TCMB dolar faiz oranını yüzde 0.75 seviyesinde tuttu.

DOLAR POZİSYONU ALMAK DAHA PAHALI HALE GELİYOR

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy, beklentilerine paralel olarak TCMB'nin swap ihalesi faizlerini yükseltmeye devam ettiğini söyleyerek, "TCMB, normal swap piyasasında faizlerin yükselmesini sağlamak ve böylece lira borçlanmanın maliyetini artırarak dolar/TL pozisyonu almayı daha pahalı hale getirme çabasını sürdürüyor. TCMB'nin swap ihalesi faizini önümüzdeki günlerde yüzde 10'un daha da üzerine çekerek normal swap piyasasında faizlerde yükseliş yaratmaya çalışabileceğine dair görüşümüzü koruyoruz" dedi.

Kaynak: Hürriyet

Kaynak: Diyarbakır Söz