Meyve Bahçesi çalışması devam ediyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, geçen yıl 30 dönüm arazi üzerine 950 adet meyve fidanı dikerek oluşturduğu Meyve Bahçesi ürün vermeye başlarken, bahçedeki altyapı düzenlemelerinin seneye ilkbaharda tamamlanarak halkın hizmetine sunulması bekleniyor.

Meyve Bahçesi çalışması devam ediyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’nın, Kayapınar ilçesi Medya Mahallesi’nde 30 dönümlük arazi üzerine oluşturduğu Meyve Bahçesi ürün vermeye başlarken, bahçede düzenleme çalışmaları devam ediyor.

Şeftali, kayısı, elma, armut, kiraz, dut ve vişne gibi 950 adet meyve fidanının dikildiği, sulama sisteminin kurulduğu bahçede, ekiplerin, yol ringleri çıkarma ve alanın altyapısını oluşturma çalışmaları sürüyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından alan yurttaşların da kullanabileceği bir şekilde düzenlenecek. Bahçenin 5 dönümlük kısmında yürüyüş bantları oluşturulacak, fitness aletleri ve çocuk oyun grupları yerleştirilecek. Tüm çalışmalar seneye ilkbaharda tamamlanarak, Meyve Bahçesi halkın hizmetine sunulacak.

'5 dönümlük kısım yurttaşların spor yapabileceği bir alan olarak düzenlenecek'

Park ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı A. Samet Uçaman, yaklaşık 1,5 yıldır yapılan çalışmalar sonucunda Meyve Bahçesi’nin oluşturulduğunu, 30 dönümlük alanın 25 dönümüne meyve ağaçlarının dikildiğini söyledi. Geriye kalan bölüme yürüyüş bandı, fitness aletleri ve çocuk oyun gruplarının yerleştirileceğini ifade eden Uçaman, bahçenin kent içinde yer alması sebebiyle yurttaşların alanda spor yapabileceğini dile getirdi.

Bahçede farklı meyvelerden oluşan birçok ürün deseninin bulunduğunu aktaran Uçaman, şu bilgileri paylaştı: “Köylerde dut ağaçları daha çok tali alanlara yerleştirilir, bizde aynı yöntemi, geleneksel sistemi bir şekilde ona göre değerlendirdik. Genelde yanmış ahır gübresi dediğimiz hayvan gübresini kullanıyoruz. Bu gübre kullanıldığında toprakta mineral zenginliği ve bitkinin istediği optimum vitaminler oluşuyor. Diğer gübreler yer altında bulunan sulara sızabiliyor ve toprakta tuz bırakabiliyor.”

'Seneye ilkbaharda halkın hizmetine sunulacak'

Bahçedeki meyvelerin belirli bir olgunluğa ulaştığını, sezonun ilk meyvelerinin alındığını kaydeden Uçaman, ”Aslında biz bu yıl ürün beklemiyorduk. Bundan sonraki yıl artık yavaş yavaş altyapısı olan bir bahçeye dönüşecek, şu an bunların da hazırlıklarını yapıyoruz.” ifadelerini kullandı. Meyve bahçesinde yolların genel ringlerinin çıkarıldığını ifade eden Uçaman, sonbahara kadar alanın altyapısının düzenleneceğini, seneye ilkbaharda ise bahçenin hizmete açılacağını kaydetti.

'İkinci meyve bahçesi oluşturulacak'

İkinci meyve bahçesinin Ergani Yolu üzerinde bulunan Sanayi Sitesi civarında kurulacağını ve ağaçların sonbaharda dikileceğini söyleyen Uçaman, bu bahçeye farklı meyve ağaçlarının dikileceğini, ayrıca alanda ambalaj, paketleme, meyve şırası ve pekmez çıkarma sistemlerinin olması için çalışma yürütüleceğini anlattı. Kaynak Geliştirme Daire Başkanlığı’yla ortaklaşa yapılacak bu çalışmayla, küçük işletmeler kurulmasının, böylece kentin ticari hayatının olumlu bir şekilde etkilenmesinin amaçlandığını dile getiren Uçaman, “ Amacımız bunu teşvik etmek, bu bilinci oluşturmaktır. Biz sadece peyzajlık bitkilerle kent içerisinde var olmak istemiyoruz. Kamu malıysa halkında kullanabileceği ve tüketebileceği meyveliklerin de oluşturulması gerekiyor. Bundan sonra da bu konular üzerinden yoğunlaşmayı düşünüyoruz.”dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz