Muşlu işadamları Gürcistan'da yeni pazarlar aradı

Muş Ticaret ve Sanayi Odası(TSO)'nın organize ettiği gezi programı ile yaklaşık 30 işadamını Gürcistan'ın Tiflis ve Batum şehirlerinde temaslarda bulundu.

Muşlu işadamları Gürcistan'da yeni pazarlar aradı

Muş TSO, işadamlarının yurt dışına açılması için Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan aldığı destekle Gürcistan'a gezi düzenledi. Muş TSO’nun organize ettiği Tiflis Ticari Heyet Programı’na KOSGEB Muş İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı da destek verdi. 15-19 Nisan tarihleri arasında düzenlenen geziye Muş’ta çeşitli sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 30 işadamı katıldı.

Kara yolu ile Sarp sınır kapısından Gürcistan’a giriş yapan Muş ticaret heyeti Tiflis’te konakladı. Heyet, Tiflis Ticaret Müşaviri Ramazan Yıldırım tarafından karşılandı. Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şihmus Sinecemi, Başkan Yardımcısı Abdurrahim Devrim, Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Koç, Meclis Üyeleri Talip Tuğal ve Murat Güresmer’in de aralarında bulunduğu heyet daha sonra Tiflis Büyükelçiliği binasına geçti.

YATIRIMCIYA DESTEK

 

Tiflis Ticaret Müşaviri Ramazan Yıldırım, Gürcistan ekonomisi ile ilgili genel bilgiler verdi. İşadamlarının dikkate etmesi gereken hususlar hakkında detaylı bilgiler sunan Yıldırım, Gürcistan’ın yatırıma elverişli olduğunu ve çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren, ihracat yapan birçok Türk firmasının bulunduğunu söyledi. Ticaret müşaviri olarak yatırımcılara rehberlik ettiklerini belirten Yıldırım, Gürcistan devletinin özellikle vergi konusunda çok hassas olduğunu ve buna uymayanlara ağır cezalar verdiğini hatırlattı.

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şihmus Sinecem, çeşitli sektörlerde üretim yapan işadamlarının dışarıya açılmaya başladığını ifade ederek, yatırımcıların bir yandan kazanmaya bir yandan da ülke ekonomisine katkı sunmaya başladığını söyledi. Gürcistan ekonomisi ile ilgili görüşmeden sonra Sinecem, Tiflis Ticaret Müşaviri’ne Muş’un simgesi haline gelen lale tablosunu hediye etti.

TÜRK İŞADAMLARI BU FIRSATI DEĞERLENDİRMELİ

İşadamlarını temsilen 10 kişi Tiflis Büyükelçisi Levent Murat Burhan’ı ziyaret etti. Heyeti kabul eden Büyükelçi Burhan, Muş’tan Gürcistan’a gelen işadamlarının büyük bir cesaret örneği gösterdiğini söyledi. Gürcistan’ın savaştan sonra yavaş yavaş toparlanmaya başladığını belirten Büyükelçi Burhan, Türkiye’nin bu fırsatı çok iyi kullanması gerektiğini, aksi takdirde Avrupa ülkelerinin buradaki pazara hakim olabileceğini söyledi. Büyükelçilik olarak yatırımcılara gerekli kolaylıkların sağlanması için destek verdiklerini ve vermeye de devam ettiklerini belirten Büyükelçi Burhan, Gürcistan’ın yasalarına göre yapılan ticarette yatırımcının da zarar görmediğini ve vergi olayına titizlik göstermek zorunda olduklarını kaydetti.

Gezi programı ile ilgili olarak bilgi veren Muş TSO Başkanı Sinecem, Muş’un simgesi olan lale tablosunu Büyükelçi Burhan’a hediye etti. Lale tablosunu odanın en güzel köşesinde muhafaza edeceğini belirten Büyükelçi Burhan, Muş ticaret heyeti ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz