Görüş Bildir

Nakliyeciler site istiyor

Diyarbakır’daki nakliyatçıların bir arada olmasını ve dağınık şekilde çalışmak istemediklerini belirterek, yetkililerden nakliyeciler sitesi talebinde bulundular.

Nakliyeciler site istiyor

Diyarbakır’daki nakliyatçıların bir arada olmasını ve dağınık şekilde çalışmak istemediklerini belirterek, yetkililerden nakliyeciler sitesi talebinde bulundular.

Ankara, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa’da nakliyeciler sitesinin olduğunu Diyarbakır'da olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirten nakliyeci esnafı Faruk Şaşmaz, Diyarbakır’daki esnafa sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır çevresinde bulunan fabrikaların ve işverenlerin, işlerini nakliyecilere bildirdiklerini söyleyen Şaşmaz, “Bu neticede kamyoncular, nakliyeci arkadaşlar araçlarını gönderiyorlar. Fakat ortada bir sorun var. Sorun olan da Diyarbakır içerisinde mevcut nakliyecilerin bir arada olmaması, dağınık vaziyette çalışmasıdır. Bu esnada da gönderilen mallarda eksik veyahut da zamanında gitmeme, genel dokümanların genel evrakların alınmamasıdır. Nakliyeciler sitesi açıldığı zaman bu boyut hem işveren açısından hem nakliyeciler açısından iyi olacaktır. Fakat bizim geçmiş zamandan 7-8 veya 10 sene öncesinde yaptığımız başvurularda müdahil olmadık, site yapamadık. Derneğimizi, kooperatifimizi kurduk, sitenin yerini hazine bölgesinden Urfa yolu üzerinden tedarik ettik, fakat bazı işlemlerden dolayı bunu gerçekleştiremedik.” dedi.

"Nakliyeciler sitesi olmadığı zaman, dağınık çalışma sistemiyle mallarda çalıntı oluyor"

Nakliyeciler sitesinin kurulmasıyla işlerinin kolaylaşacağını söyleyen Şaşmaz, “Nakliyeciler sitesinin Diyarbakır’da olması hem halkımız hem işverenlerimiz hem de nakliyeci arkadaşlarımızın işleri kolaylaşacak, düzenli vaziyete girecektir. Nakliyeciler sitesi olmadığı zaman, dağınık çalışma sistemiyle mallarda çalıntı oluyor. Kamyoncuların nakliyecilerle irtibat haline olmaması, kendi başlarına fabrikalara gidip yük talep etmeleri aslında zararlı bir olaydır. Malın çalınması, yağmalanması hırsızlık olayları mevzuatı daha da fazla oluyor. Bu bildirmelerimize rağmen bizim Diyarbakır’da işverenlerimiz, fabrikacılarımız, üretici firmalarımız bu boyutta çalışmayı tercih ediyorlar. Bu yanlış bir programdır. Bu doğrultuda yapmak istediğimiz nakliyeciye sitesinde nakliyecilerin bir araya gelmesi, birlik olması şoförlerimiz açısından iyi olur. Şoförlerimiz tek çevrede birleşir. İşler daim olur. Hırsızlık olayı, çalma, yağmalama herhangi bir bu olaylar yaşanmaz. Bizim talebimiz bir nakliye sitesinin kurulmasıdır.” şeklinde konuştu.

"Nakliyeciler sitesinin yapılması en kısa süre içerisinde talep ediyoruz"

Diyarbakır’daki esnafa sahip çıkılması gerektiğine işaret eden Şaşmaz, “Batman gibi Diyarbakır’dan nüfusu düşük olan bir yerde nakliyeciler sitesinin olması, Adana’da Antep’te Şanlıurfa’da olması veya Ankara’da olması Diyarbakır’ın nüfusu tahminimce 3 milyonu geçmektedir, fakat bu nakliyeciler sitesinin olmayışı bana göre Diyarbakır için bir ayıp olarak nitelendiriyorum. Bir kooperatif sistemi veya bir nakliyeciler sitesi, şoförler arasında bir birlik olunması mevcut Diyarbakır’a gelir sağlayacağını ve de itibar sağlayacağını anımsıyorum. Diyarbakır’daki esnaflarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bir nakliyeciler sitesinin yapılması en kısa süre içerisinde talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kamyonculuk diye bir nakliye sektörünün kalmadığını vurgulayan Osman Yılmaz ise perişan olduklarını, müşterilerinin yükünü götüremediklerini belirtti.

“Türkiye’de kamyonculuk diye bir nakliye sektörü kalmadı”

Mazotun pahalı olduğunu ve araçlarının yolda bağlandığını ifade eden Yılmaz, “Mazot pahalı, arabalarımızı yolda bağlıyor. Perişan oluyoruz, müşterinin yükünü götüremiyoruz, piyasada çalışamıyoruz. 30 seneden beri ben bu işin içindeyim böyle bir şey görmedim. Bir esnafa kilit vuramıyorlar yolda arabasını bağlıyor. Vergiden bağlıyor Bağ-Kur’dan bağlıyor. Bıktık o zaman verelim kamyonları herkes işine baksın biz de gidip dağda koyun güdelim. Otoban cezası geçiyorsun, iki gün yatıramıyorsun, 10 liralık otoban cezası oluyor 100 lira, ödüyorsun. Her şeyden sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye’de kamyonculuk diye bir nakliye sektörü kalmadı, insanlar şaşırdı. Yani kamyonculuk bitti. 12 yaşından beri bu işin içindeyim hâlâ da sürünüyorum.” dedi.

“En büyük sıkıntımız nakliyeciler sitesinin olmamasıdır”

En büyük sıkıntılarının nakliyeciler sitesinin olmaması olduğunu söyleyen Tuncay Aksu ise sıkıntılarının giderilmesini talep ederek yetkililerin seslerini duymasını istedi.

Aksu, “"En büyük sıkıntımız nakliyeciler sitesinin olmamasıdır. Ondan sonra elini koluna sallayan nakliyecilik işi yapıyor. Vergi levhası, yetki belgesi yoktur. Buna bir çözüm lazım. Hiçbir şoförün, nakliyecinin Bag-Kur SSK’sı yoktur. Çünkü kazanamadığımız için ödeyemiyoruz. Nakliyeciler burada akşama kadar oturuyor, evine günde 50 lira para götüremiyor. Aybaşı kirasını ödeyemiyor, çocuklarına para götüremiyor. Bunlara bir çözüm bulunması lazım. Bize seçim zamanı vaatler veriyorlar onlara karnımız toktur. Siz bizim sorunumuza çözüm bulmazsanız seçim zamanında hiçbir partiye oy vermeyeceğiz. Oy da kullanmayacağız. En büyük sorun burada site kurulacak, herkesin vergi levhası olacak, herkesin yetki belgesi olacak, bir adam elini kolunu sallayıp gelip burada iş yapmayacak, bizim sorunumuz bunlardır. Yetkililerden ricamız sesimizi duymalarıdır.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi