Nitrat kirliliğine karşı önlem

Tarımsal kaynaklı nitratın suda neden olduğu kirlenmenin tespit edilmesi, azaltılması ve önlenmesi için bir dizi tedbir alınacak.

Nitrat kirliliğine karşı önlem

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Tarımsal Kaynaklı Ni̇trat Ki̇rli̇li̇ği̇ne Karşı Suların Korunması Yönetmeli̇ği̇, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, tarımsal kaynaklı nitratın suda neden olduğu kirlenmenin tespit edilmesi, azaltılması ve önlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Buna göre, nitrata hassas bölgeler, 2 yıllık dönem içinde bakanlıklar tarafından müştereken belirlenecek. Belirlenen bölgeler en az her 4 yılda bir olmak üzere gözden geçirilecek, ihtiyaç duyulması halinde revize edilecek ya da ilave yapılacak.

NİTRAT KİRLİLİĞİNE ÖNLEM

Suların tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğe karşı korunmasına yönelik çiftçiler tarafından alınması gereken tedbirleri içeren iyi tarım uygulamaları kodu, 2 yıllık dönem içinde ilan edilecek.

Nitrata hassas bölgelerde, her bölgeye özgü eylem planları hazırlanacak. Eylem planları, en az 4 yılda bir gözden geçirilecek ve ilave önlemler de dahil olmak üzere gerekli ise revize edilecek.

Yönetmelikle, 18 Şubat 2004'te yayımlanan Resmi Gazete’de yayımlanan Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz