Görüş Bildir

OSB’de bilim ve teknoloji ofisi

Diyarbakır’da üretim yapan sanayicilerin üniversite ile buluşması adına Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nin girişimleri ile ilk adım atıldı.

OSB’de bilim ve teknoloji ofisi

Diyarbakır’da üretim yapan sanayicilerin üniversite ile buluşması adına Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nin girişimleri ile ilk adım atıldı.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu üyesi Ali İhsan Özdoğan başkanlığında OSB toplantı salonunda yapılan toplantıya, Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Siraç Özerdem, Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Akkılıç, TSO, OSB, Çalışma ve İş Kurumu, DESOB, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Karacadağ kalkınma Ajansı, Büyükşehir Belediyesi’nden temsilciler katıldı.

Geçtiğimiz günlerde, OSB yönetim kurulu üyelerinin Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyyüp Tanrıverdi, Doç. Dr. Hasan Bayındır ile yaptığı görüşmeler, ilk meyvelerini vermeye başladı. Bugüne kadar ciddi anlamda sanayiciye uzak kalan üniversitenin, Diyarbakır’ın kalkınması adına sanayicilere destek olması için ilk adım atıldı. OSB’de yapılan ilk toplantıda, sanayicilerin akademisyenlerden yeteri kadar yararlanması, üniversite öğrencilerinin staj ve iş bulmaları, sanayi ve tarım sektöründeki teknolojik gelişmelerden en kısa sürede ve yeteri kadar yararlanması için OSB bünyesinde bilim ve teknoloji ofisinin kurulması kararı alındı.

Dicle Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Akkılıç, toplatıda yaptığı konuşmada, bölgedeki sanayicilerin yeni teknolojileri anında öğrenmesi ve bundan yararlanması için sanayici-üniversite işbirliğinin ülke ve Diyarbakır ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirterek, “Yani burada teorik ve pratik eğitimlerin sonuçları çok etkili oluyor. Bizler teorik olarak eğitim verebiliriz, ama yeni bir cihaz, pratik eğitimlerle öğrencilere gösterilmeli. Bunu da OSB’deki mühendisler uygulamalı olarak öğrencilere gösterebilir. Bu kentin bize yüklediği misyonu açısından bu kentin kalkınması için neler yapabilirizi konuşmamız lazım. Firmaların teknokente gelerek yararlanmasıyla nasıl bir getirisi olacağını anladı.  Önemli olan, edindiğimiz bilgiyi teknolojiye çevirmek” dedi.

ÜNİVERSİTE İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR, DEĞER YARATAN İLİŞKİ

OSB Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Özdoğan da, üniversite-sanayi işbirliği konusunda iletişim ve görüşmeleri başlatan Diyarbakır Valisi sayın Hasan Basri Güzeloğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı sayın Mehmet Kaya’ya, göstermiş oldukları hassasiyet ve duyarlılıktan dolayı teşekkür etti. Özdoğan, üniversite ile sürdürülebilir ve değer yaratan bir ilişki geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Öncelikle üniversite ile sürdürülebilir ve değer yaratan bir ilişki geliştirmek gerektiğine inanıyorum. Ülkemizin ve ilimizin kalkınması ve çağın gereklerini yakalaması için bu önemli bir noktadır. Önemli birikime sahip hocalarımız var. Bu hocalarımızın sanayiciye danışmanlık yapmasını bekliyoruz. Sanayicinin üniversite tarafından yapılacak çalışma ve araştırmalarda imkan dahilinde olan kaynaklarını seferber edeceğini düşünüyorum. En temel konulardan biri öğrencilerimizin nitelikli staj sorunudur. Bu konuyu ivedilikle ele alarak çözüm üretmeliyiz. Mezun olan öğrencilerimizin zaman kaybetmeden iş bulmaları açısından bu staj dönemleri önem arz ediyor” diye konuştu.

AR-GE VE İNOVASYON MERKEZLERİ

Teorik bilginin sanayi alanında üretime dönüştürülmesini sağlamak istediklerini kaydeden Özdoğan, “OSB yönetimi olarak üniversitedeki teorik bilginin sanayi alanında üretime dönüştürülmesini sağlamak istiyoruz. Hocalarımız da gayet olumlu beyanda bulundular. Amacımız, sanayi bölgelerinde ortak araştırma merkezleri kurmak, ortak araştırmalarımızı, teknoloji geliştirmelerimizi, üniversite-sanayi işbirliğinde AR-GE ve inovasyon merkezlerinin kurulmasını hızlandırmaktır. Bu konuda bizim sanayinin teknoloji var olan makine-teçhizat deneyimi konusunda hocalarımızın deneyimine sunmak, bunları yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

TEKNOKENT’İ ELBİRLİĞİ İLE DAHA AKTİF HALE GETİRMELİYİZ

OSB yönetimi olarak Teknokent’i daha aktif hale getirmek için çaba gösterdiklerini dile getiren Özdoğan, “Teknokent’te faaliyet gösteren firmalarımızın OSB ile doğrudan iletişime geçmesi de bizleri mutlu eder. Bu firmalarımızla işbirliği yapmak, birlikte değer üretmek için çaba göstermeye hazırız. Tüm paydaşlarımızla Teknokent’i elbirliğiyle daha aktif hale getirmeliyiz. Teknokent görevlileri, haftanın belirli günlerinde OSB’ye gelerek, burada sanayicilerimize yardımcı olmasının daha iyi olacağını düşünüyoruz. Böyle bir talep ve beklentimiz var. Teknokentin sanayiciye sağladığı destekler, pek fazla bilinmiyor. Üniversitenin bir ayağının organize sanayi bölgesi içerisinde olması gerektiğine inanıyorum. Başarılı sanayilerin içerisinde üniversitelerin rolü çok büyüktür” ifadelerini kullandı.

Dicle Teknokent Genel Müdürü Kemal Akkılıç, her sanayi bölgesinin bilim ve teknoloji birimi olması gerektiğini ifade ederek, OSB bünyesinde bir ofisin kurulması fikrine destek verdiklerini kaydetti. Diğer kurum temsilcileri de kısa konuşmalar yaparak, OSB bünyesinde kurulması düşünülen bilim ve teknoloji ofisi oluşturulması fikrine destek verdiklerini açıkladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi