Otomobil Üretimine Evsahibi Oluruz

DTSO Başkanı Ahmet Sayar, Türkiye’de otomobil üretim merkezinin Diyarbakır olmasını istediklerini bildirdi.

Otomobil Üretimine Evsahibi Oluruz

DTSO Başkanı Ahmet Sayar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı 73'üncü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'ndaki "Kendi otomobilimizi üretelim" ifadelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Sayar, Türkiye'de sanayileşmenin en ileri noktalarda olduğu sektörlerin başında otomotiv sektörünün geldiğini belirterek, "Otomotiv yan sanayicileri, sadece ülkemizde üretilen, montajı yapılan araçlara parça tedarik etmekle kalmayıp, bütün dünyaya otomotiv yedek parçaları ihracatı yapmaktadırlar. Türkiye'de otomotiv ihracatı 20 milyar doların üzerindedir. Bu da bize göstermektedir ki, ülke olarak otomotiv üretme kabiliyet ve becerisine sahip durumdayız" dedi.

"SORUN ÜRETİM DEĞİL, PAZARLAMA"

Yerli otomotivde sorunun üretim değil, pazarlama olduğunu kaydeden Sayar, "Sadece Türkiye için üretilen bir otomobilin uzun vadede sürdürülebilir olma şansı yoktur. Üretimi yapılacak otomobilin dünya pazarlarına açılması şarttır. Dolayısıyla üretim planlamasında sadece Türkiye piyasasının talepleri değil, Avrupa, Rusya, Ortadoğu, Afrika ve Amerika pazarlarının da talep ve ihtiyaçları analiz edilmeli, ürün geliştirme çalışmaları bunlara göre yapılmalıdır. Pazarlama organizasyonlarında yurt dışı pazar geliştirme çalışmaları ve satış ağı oluşumuna çok daha fazla önem verilmelidir. Otomotiv geliştirme, pazar oluşturma ve ilk yatırım safhalarında, devletin büyük hissedar olduğu, yerli ve yabancı ortakların da yer alacağı bir yapının oluşturulmasının faydalı olabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

"OTOMOTİV YATIRIMI BÜYÜK FIRSAT"

Yerli otomotiv yatırımının, modern teknolojik sanayi yatırımlarının ülke geneline yayılması için de büyük bir fırsat olduğuna dikkat çeken Sayar, şunları kaydetti:

"Maalesef geçmişte yapılan uygulamalarla sanayi üretimi ülkemizin belirli bir bölgesinde kümelenmiştir. Bu durum aslında sosyal ve ekonomik birçok riski de oluşturmuştur. Göç ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının da sebeplerinden biri olmuştur. Sanayi yatırımlarının ülkemizin geneline olabildiğince adil bir şekilde yaygınlaştırılması, birçok sorunumuzun da çözümüne pozitif katkı sağlayacaktır."

"EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN MUTLULUK DUYARIZ"

Diyarbakır, dünya gayri safi milli hasıla ve nüfusunun yüzde 20'sine yaklaşık 4 saatlik uçuş mesafesinde olduğunu vurgulayan Sayar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genç nüfusumuz, kurumlar arası güçlü işbirliğimiz, başarılı sanayicilerimiz ile yerli otomotiv projesinin içerisinde yer almaya hazırız. Yerli otomobil yatırımı için Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde veya ilimizin herhangi bir yatırım alanında talep edilen büyüklükte arsa tahsisi yapabilir ve tüm alt yapıyı hazır hale getirebiliriz. Çalışmaları devam eden lojistik köy ve fizibilite aşamasında olan Diyarbakır-Şanlıurfa-İskenderun Liman Hızlı tren projesinin tamamlanması ile beraber ilimizin lojistik avantajları da artacaktır. Bu çerçevede yerli otomotiv yatırımının içinde yer alarak üretimin Diyarbakır'da yapılmasını arzu ediyoruz. Bunun için sanayicilerimiz ile birlikte her türlü işbirliğine açık olduğumuzu da belirtmek istiyorum. Bölgenin kalkınmasında anahtar rol alacak yerli otomobile ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyarız."

Kaynak: Diyarbakır Söz