Petrol 70 doları görebilir

Uzmanların açıklamalarında göre, yılın ikinci yarısından itibaren petrol fiyatlarında artış yaşanacak.

Petrol 70 doları görebilir

JBC Enerji Araştırma Merkezi Petrol Uzmanı Julius Walker’ın yaptığı açıklamaya göre, rafinerilerin yaz aylarına doğru daha çok ham petrol talep edeceğinden, yılın ikinci yarısında global talepte artış beklendiği belirtildi.

Petrol fiyatlarının düşmesinde, Amerika’daki üretim artışının ve İran´la batılı ülkelerin nükleer müzakerelerindeki mutabakat beklentisinin etkili olduğunu ifade eden Walker, arz fazlası mevcut bulunan dönemin sona ereceğini ve yılın ikinci yarısında daha güçlü fiyatlar beklediklerini açıkladı.

Brent türü petrolün yaza doğru bir daha 60 doların üstüne çıkmasını öngördüklerini açıklayan Walker, “Yıl bitimine doğru artan global taleple beraber varil fiyatının 65 doların üstüne yükseleceğini düşünüyoruz” diye açıkladı.

Walker, Amerika’daki petrol stoklarının 80 Senenin en yüksek seviyesine çıktığına dikkati çekerek, Senenin ikinci yarısında ülkedeki petrol üretimi artışının durmasını beklediklerini ve bu faktörün de petrol fiyatlarını yukarı çekeceğini açıkladı .

Geçen sene haziran ayından beri neredeyse yarı yarıya düşen petrol fiyatları, şubat ayında ilk defa yükseliş göstermiş ve Brent türü petrol fiyatı varil başına 60 doların üstüne çıkmıştı.

JBC Enerji Araştırma Merkezi Petrol Uzmanı Julius Walker, yaptığı açıklamada petrol’ün fiyatının dahada artacağını söyledi. Petrole globalde daha da artış olacağını söyleyen Walker fiyatların böylece dahada artacağını söyledi. Brent türü petrolün yaza doğru bir daha 60 doların üstüne çıkmasını öngördüklerini açıklayan Walker, “Yıl bitimine doğru artan global taleple beraber varil fiyatının 65 doların üstüne yükseleceğini düşünüyoruz” diye açıkladı .

PETROL 70 DOLARI GÖREBİLİR

ABD merkezli uluslararası danışmanlık kuruluşu IHS’nin Kıdemli Uzmanı Jamie Webster da bu sene sonunda artacak talebin etkisiyle petrol fiyatlarının 60 doları aşarak, 70 dolar seviyesine ulaşabileceğini belirtti.

Yıl ortasına kadar ABD’deki petrol üretim artış hızının en üst düzeye ulaşacağını ancak kısa vadede bu artışın durabileceğini ifade eden Webster, petrol fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskının nisan-mayıs aylarında sona ereceğini belirtti.

Webster, yaz aylarına doğru ABD’deki üretimin azalmasını beklediklerine işaret ederek, “Stoklardaki petrol azalabilir. Yaz aylarında rafinaj sezonuyla beraber artan talep de fiyatların yükselmesini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz