Görüş Bildir

Petrol üreticisi ülkelerden flaş karar! İstikrar sağlayacak

Petrol üreticisi ülkeler petrol üretimini Ocak ayı seviyesinde dondurma kararı aldı. Bu açıklamanın petrol piyasasına istikrar sağlayacağı açıklaması yapıldı. Suudi Arabistan, Azerbaycan, Brezilya gibi petrolden gelir eden birçok ülkenin ekonomisine ağır darbe vuran düşük petrol fiyatları ile ilgili beklenen hamle geldi.

Petrol üreticisi ülkelerden flaş karar! İstikrar sağlayacak

PETROL ARZI OCAK AYI SEVİYESİNDE SABİTLENECEK

Rusya, İran, Suudi Arabistan ve Venezuela'nın aralarında bulunduğu dört ülke Doha'daki kritik zirve sonrası üretimi Ocak ayındaki seviyelerde dondurmak için anlaştığını açıklandı.

Katar Enerji Bakanı Ali Al-Naimi, toplantının ardından yaptığı açıklamada “Bu anlaşma diğer üreticilerin de uzlaşıyı kabul etmesi halinde geçerli olacak; bu adımın piyasaya istikrar sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Görüşme haberiyle birlikte petrol fiyatları da sert yükseldi. Brent petrol 34 doları, ABD ham petrolü de 30 doları aştı.

PETROL ARZI AZALTILACAK İDDİASI PETROLÜ YÜKSELMİŞTİ

Petrol fiyatları başlıca petrol üreticilerinden yetkililerin toplanacağına dair haberlerin ardından küresel arz fazlasını azaltacak bir adım atılacağı yönündeki spekülasyonun etkisiyle karar öncesi  bir haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıkmıştı.

ABD ham petrolü Cuma günü yüzde 12'nin üzerinde yükseldikten sonra bugün de yüzde 5.1 yükseldi. Ancak daha sonra kazanımlarını yüzde 4'e indirerek 30.6 dolardan işlem görüyor. Brent petrolü ise yüzde 4.13 yükselişle 34.77 dolardan işlem görüyor.

PETROL KRİTİK KARAR SONRASI HAREKETLENDİ

Petrol üreticisi ülkeler petrol üretimini Ocak ayı seviyesinde dondurma kararı almasıyla, petrol fiyatlarında hareketlilik yaşandı. Petrol üreticisi ülkeler petrol üretimini Ocak ayı seviyesinde dondurma kararı aldığını açıkladı. Katar Enerji Bakanı Muhammed bin Saleh al-Sada, yaptığı açıklamada; Katar, Suudi Arabistan, Rusya ve Venezuela'nın petrol piyasası hakkındaki toplantısında, üretimin Ocak ayındaki seviyelerde dondurmak için anlaştığını açıkladı.

Bu gelişmenin ardından petrol fiyatlarında hareketlilik yaşandı. Brent petrol fiyatları yükselişle 35,51 doları gördü. ABD ham petrol fiyatı ise aynı saatlerde 31 dolar seviyesinden işlem gördü.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi