Görüş Bildir

Peynirci esnafı denetimsizlikten mustarip

Peynir fiyatlarının yüksek olduğundan yakınan peynirci esnafı, denetimlerin olmadığından şikayetçi.

Peynirci esnafı denetimsizlikten mustarip

Peynir fiyatlarının yüksek oluşunu denetimlerin azlığına bağlayan Bağlar Peynirci Pazarı esnafı, peynir toptancılarının kendi kafalarına göre fiyat belirlediğini söylediler.

"Peynir fiyatları bu yıl en yüksek seviyeyi gördü"

Peynir fiyatlarının 25 ile 35 lira arasında değiştiğini ifade eden peynirci esnafından Emre Çelik, "Peynir fiyatları bu yıl en yüksek seviyeyi gördü. Bunun nedeni ise; hayvancılığın bölgemizde neredeyse yapılmamasıdır. Vatandaşların hayvancılığa yönelmemesinin en temel nedeni de yem fiyatlarının yüksek olmasındandır. Hayvancılık az yapıldığı zaman süt oranında ciddi azalmalar görülür. Bu durum da Diyarbakır'daki peynir taleplerini karşılayamayacak noktaya getirir. Bu nedenle bizler, Mersin, Adana, Gaziantep, Maraş gibi şehirlerden peynirleri getirmek zorunda kalıyoruz. Bu durum, peynir fiyatlarının artmasına sebep oluyor. Bir diğer neden ise; batı illerinden Diyarbakır'daki yerli peynire yönelik taleplerin artmasıdır." ifadelerini kullandı.

"Hayvancılığın azalması peynirciliği olumsuz etkiliyor"

Özelikle peynir fiyatlarının kış aylarında yükseldiğini dile getiren Çelik, "Bahar aylarında kış aylarına göre fiyatlar biraz daha düşük oluyor. Peynir fiyatları 15-16 lirayı bularak bahar aylarının en düşük fiyatını gördü. En yüksek fiyat ise 20 liraydı. Son 10 yıla göre kıyaslarsak bu yıl en yüksek seviyeyi peynir fiyatları gördü. Bu durum hem biz esnafları hem de müşterileri olumsuz etkiledi. Müşteriler evine istediği miktarda peynir götüremezken bizler de istediğimiz satışı yapamadık." şeklinde yaşadıkları sıkıntıları ifade etti.

"Peynir fiyatları tüketici için yüksek toptancı için düşüktür"

Peynir fiyatlarının tüketici için yüksek, toptancı için ise düşük olduğunu söyleyen peynir toptancısı Nurettin Okur, "Biz esnaf olarak bu şekilde olduğunu düşünüyoruz. Asgari ücretle geçimini yapan bir aile, kilosu 34 lirayı bulan peyniri almakta zorluk çekiyor. Toptancı olarak bizler de istediğimiz meblağı kazamıyoruz. Çünkü süt litresi geçen yıl bir lira 25 kuruş iken şu anki fiyatı 2 lira 50 kuruşun üzerindedir. Böyle olunca da peynirin şimdiki fiyatları bizi kurtarmıyor." ifadelerini kullandı.

"Düzenli denetim yapılmadığından toptancılar kafalarına göre peynir fiyatlarını yükseltiyor"

Peynir fiyatlarının yüksek olduğunu belirten peynirci esnafından Bahri Kurt, "Vatandaşlar fiyatların yüksekliğinden şikayetçidir. Baharda peynir fiyatı 18 lira iken şu an 35 liradır. Denetimler düzenli yapılmadığından toptancılar, her seferinde kendi kafalarına göre peynir fiyatlarını yükseltiyor. Bahane olarak da bizlere süt fiyatının sürekli arttığını, işçilerin çalışma ücreti ve nakliye gibi sorunlarını gösteriyorlar. Vatandaşlar da bu yüzden bize tepki gösteriyor." dedi.

"Zamlardan dolayı birçok esnaf kepenk indirmek zorunda kaldı"

Esnafın sorunlarına da değinen Kurt şunları söyledi:

"Her şeye zam geldi. Esnaf ısınmak için bir soba bile yakamıyor. Bu zamlardan dolayı da birçok esnaf kepenk indirmek zorunda kaldı. Sesimizi kimseye duyuramıyoruz" dedi.

"Yapılan devlet desteklemeleri amacı dışında kullanılıyor"

Konuşmasına devamla Kurt, "Devlet, verdiği hayvanlarla ilgili yeteri kadar denetim yapmadığı için hayvancılık gelişmiyor. Yapılan devlet desteklemeleri amacı dışında kullanılıyor, süt üretilmiyor ve süt fiyatları düşmüyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi