Rekorun 'altın'dan İsviçre çıktı

Rekorun 'altın'dan İsviçre çıktı

Rekorun 'altın'dan İsviçre çıktı

Mücevher ihracatı Ocak ayında yüzde 224 artarak 279 milyon dolar ile rekor kırdı. Bu rakamın önemli bir bölümünü isviçre'nin altın talebi oluşturdu.

CNBC-e'ye konuşan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, "İsviçre'ye 100 milyon dolarlık altın sattık. Bu talep bankalardan geldi. 'Yapabilir misiniz' dediler. Bize hurda altın geldi. Biz de bunları işledik. Sattığımız altınların üzerinde İstanbul Altın Borsası yazıyor" dedi. İsviçre'nin talebinde İngiltere Külçeciler Birliği'nin Türkiye'deki rafinerilere 2011 yılında verdiği onay etkili oldu. Bu onayın ardından Türk rafinerilerinde üretilen külçe altın, dünyada tanınmaya ve talep edilmeye başlandı.

Külçe altın imalatında kullanılan hurda altın ithalatının borsa üzerinden yapılmasını öngören düzenlemenin ardından ise Ocak ayında hem ithalat, hem de ihracat kayda alındı.

'İHRACAT 5 MİLYAR DOLARI BULABİLİR'

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Güner, Şubat ayında külçe altın ihracatının 250 milyon doları bulabileceğini, toplam ihracatın ise yıl sonunda 4-5 milyar dolara ulaşabileceğini öngördü.

'ÖTV KALDIRILMALI'

Güner, kıymetli taşlardaki ÖTV'nin kaldırılması durumunda önümüzdeki 2-3 yıla yıllık ihracatın 7-8 milyar dolara çıkabileceğini belirtti. Ocak ayında yapılan ihracatın 179 milyon dolarını takı oluşturdu.

Kaynak: Diyarbakır Söz