Rize-Mardin Otoban Projesi

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Remzi Can, 2023 yılında bitirilmesi planlanan otoban ile yaklaşık 800 kilometre olan Rize- Mardin yolunun 520 kilometreye düşeceğini söyledi.

Rize-Mardin Otoban Projesi

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Rize Ticaret ve Sanayi Odası heyetini ağırladı . Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Çaykur Genel Müdürü ve eski Orman Su İşleri Bakanı İmdat Sütlüoğlu, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, Ticaret Borsası Başkanı, Emniyet Müdürü ve birçok işadamının yer aldığı 36 kişilik heyet, Karadeniz-Güneydoğu Sevgi Yolu Projesi kapsamında Diyarbakır’a geldi.

Heyet, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Burhan Sümer, Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Can ve yönetim kurulu üyeleri ile DTSO toplantı salonunda bir araya geldi.

‘KUZEY-GÜNEY BİRBİRİNE BAĞLANACAK’

Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Can, Rize-Mardin Otoyol projesiyle ilgili olarak; “ Ülkemizin 2023 vizyonu içinde yer alan enerji ve doğalgaz rezervlerinin yeni koridorunu oluşturacak bu proje ile kuzey ve güney hattı birbirine bağlanmış olacaktır, gerek yaşam tarzıyla gerekse de kültürü ile birbirine benzeyen ortak duyarlılıklara sahip iki bölge insanının ve ekonomisinin bu tür projelerle yakınlaşmasının ülkemizin ihtiyacı olan barış ve kardeşlik ilişkilerinin gelişmesine olumlu katkı sağlayacağını düşünmekteyim” dedi.

Meclis Başkanı Burhan Sümer ise konuşmasında projenin önemine değinerek; “Hepimizin bildiği gibi Rize- Mardin otoyolunun en büyük problem oluşturan kısmı Rize-İspir güzergahındaki Ovit Dağı. 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı senenin 4-5 ayı ulaşıma tamamen kapanıyor. 21. Yüzyılda yaşadığımız bu dönemde kardan dolayı bir yolun ortalama 5 ay kapalı kalması kabul edilebilecek bir durum değildir. Özellikle kış aylarında ölümlere, kazalara ve trajedilere sebebiyet veren Ovit Dağı’nın Rize-Mardin otoyolu projesiyle bu olumsuzlukları ortadan kaldıracağına inanıyoruz” diye belirtti.  

‘OLUMSUZ ALGILARI ORTADAN KALDIRACAK’

Rize heyeti ise bu gibi ziyaretlerin olumsuz algıları düzeltme konusunda önemli katkılar sunacağını dile getirdi. Bölge konusundaki algı probleminin birlikte hareket ederek, ilişkileri geliştirerek karşılıklı ziyaretlerle çözülebileceğini belirten Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, projenin başlamasıyla birlikte kuzey ile güney arasındaki kopukluğun da giderileceğini belirtti.

Görüşmenin ardından Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Rize heyetini Erdebil Köşkü’nde ağırladı. Vali Mustafa Toprak’ın da katıldığı gecede Diyarbakır eyvan grubunun şarkılarıyla misafirler halaylar ve horonlar eşliğinde geç saatlere kadar eğlendi. Rize heyeti, Diyarbakır’dan sonra Şanlıurfa, Gaziantep illerini de ziyaret edecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler