Sayaç dayatma değil, bir gerekliliktir

Türkiye’de en fazla kayıt dışı elektrik kullanımının gerçekleştirildiği yer olan Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde, kullanılan enerjiyi ölçen sayaçların okunabilir yerlere alınması için başlatılan çalışmalar, tüm engellemelere rağmen devam ediyor.

Sayaç dayatma değil, bir gerekliliktir

Enerji şirketinden yapılan açıklamada, sayaçlarla ilgili yapılan çalışmayı bazı çevrelerin ‘dayatma’ gibi göstermeye çalıştıklarına dikkat çekilerek, "Sayaç bir dayatma değil, kullanılan enerjinin miktarını belirleyebilmek için gerekliliktir’’ denildi. Dicle Elektrik Dağıtım, elektrik tedarik hizmeti verdiği Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta yüzde 75 dolayındaki kayıt dışı kullanımı önlemek için sayaçları yapıların içerisinden, görevlilerin daha rahat ve hızlı bir biçimde okuyabilecekleri yapı dışındaki yerlere alıyor. Ancak, özellikle Batman’a bağlı bazı köylerdeki halk, uygulama ile artık kaçak elektrik kullanamayacaklarının farkına vardıkları için, sayaçlarının evlerinin dışında bir yere alınmasına izin vermek istemiyor.

Olaylar büyümesin diye çalışma durduruldu

Tüm engellemelere rağmen Dicle Elektrik Dağıtım ekipleri, sayaçları yapıların dışına almayı sürdürürken, son engelleme Kozluk ilçesine bağlı Kaletepe köyünde yaşandı. Köye giden Dicle Elektrik Dağıtım ekiplerinin çalışması, toplanan köylüler tarafından engellendi. Güvenliği sağlayan jandarmaya rağmen yaşanan engelleme üzerine, ekipler olayların büyümemesi için çalışmalarını durdurdu. Ardından çevre köylerin muhtarları da Kaletepe’ye geldi. Muhtarlar adına açıklamada bulunan Parmakkapı köyü muhtarı Mahfuz Aydın, çevre köylerde yaşayan köylülerin sayaçların yapı dışına alınmasını kabul etmediğini belirterek, "İllaki dayatıyorlarsa da biz elektrik istemiyoruz diyorlar" dedi.

Bunun üzerine Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri, ticari olarak tüketilen her ürünün bir ölçüsünün olduğuna dikkat çekerek, "Nasıl ki kumaş metre ile, meyve, sebze kilo ile, süt litre ile ölçülüyor ise elektrik enerjisinin ölçüsü de kWH'dir (kilovatsaat). Kullanılan enerjiyi ancak kWH ile ölçebiliriz. Bu nedenle sayaç, bir dayatma değil, ölçüm yapılabilmesi için bir gerekliliktir. Türkiye’de en fazla kayıt dışı elektrik kullanımının gerçekleştirildiği bölgemizde, kullanılan enerjiyi kayıt altına almak için mevzuatlar çerçevesinde ne gerekiyorsa yapılacaktır. Bedeli 79 milyon Türkiye halkının cebinden çıkan elektrik enerjisini kimsenin kaçak yollarla kayıt dışı olarak kullanmasına izin vermeyeceğiz. Bu konuda son derece kararlıyız’’ ifadelerini kullandı.

İnternet üzerinden kontrol edebilecekler

Yetkililer, müşterilerinin sayaçlarında yazan değerleri göremeyecekleri iddialarının doğru olmadığını kaydederken de "Müşterilerimizin kullandığı elektriği ölçen sayaçları, olası müdahaleleri önlemek için direklerin üzerine alacağız. Ancak, ne kadar elektrik kullandığını görmek isteyen müşterilerimizden isteyene şifre vererek tüketimini internet üzerinden görebilmesine imkan sağlıyoruz, isteyenin de eski sayacını klavuz sayaç olarak yerinde bırakıyoruz’’ diye konuştu.

Kaçak ekiplerine kilitli önlem

Kayıt dışı elektrik kullanımının en yaygın olduğu Dicle Elektrik Dağıtım bölgesindeki bir çok yerde kaçak elektrik kullananlar, bu durumun ortaya çıkmasını engellemek için denetim ve sayaç okuma ekiplerini engellemek için türlü yollara başvuruyor. Bu durumun en çok yaşandığı yerlerden biri de Mardin’in Kızıltepe ilçesi. İlçede elektrik sayaçlarının bulunduğu panolara çok sayıda kilit ve korkuluk takan apartman sakinleri, şirket görevlilerinin kontrol için sayaca ulaşmasını engelliyor. Çok sayıda kilit takılan, değişik engeller bulunan sayaçlara ulaşamayan ve dolayısıyla da kontrol edemeyen Dicle Elektrik Dağıtım ekiplerine kapıcılar da yardımcı olmuyor. Birçok kapıcı ve apartman yöneticisinin, Dicle Elektrik çalışanlarının ne amaçla geldiklerini sorguladıklarını, sayaç okuma personelleri dışında kaçak kontrol ekipleri geldiğinde kilitleri açmadıkları öğrenildi.

Sayaçların yapı dışına alma çalışmaları

Bir çok yerde sayaçların yapı dışına alınması, kaçak elektrik kullanılamayacağı için engelleniyor. Bu sebeple de sadece Kızıltepe ilçesinde yaşanan bu durumun dahi, Dicle Elektrik Dağıtım’ın sayaçları neden yapıların dışına almak için çaba sarf ettiğini ortaya koyması açısından son derece önemli olduğunu ortaya koyduğu bildiriliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz