Görüş Bildir

Sebze fiyatına yaklaşılamıyor

Yüksek fiyattan aldıkları ürünleri kâr payı koyarak satan Diyarbakır pazar esnafı, durumun dış politika, sınırdaki ülkelerde görülen savaşlar ve petrolün zamlanmasına bağladı.

Sebze fiyatına yaklaşılamıyor

Diyarbakır'da son dönemlerde yaş meyve ve sebze fiyatlarının hızla yükselmesi satıcı ve vatandaşları etkilemeye devam ediyor. Fahiş fiyatlar nedeni ile zorunlu ürünleri alabilen vatandaşlar, özellikle kış aylarında yetişen ürünlerin pahalı olmasından şikayetçi.

Meyve-sebze fiyatları yükseldiği için vatandaşların meyve-sebze alamadıklarını belirten Pazar esnafından Ramazan Eminoğlu, "Geçen yıl domates 5 liraydı ama bu yıl 7 lira olmuş. Pazara gelen vatandaşların cebinde fazla para olmadığından ve fiyatların artmasından dolayı millet maalesef meyve-sebze alamıyor. Bundan dolayı müşteriler ile aramızda bazen hoş olmayan diyaloglar yaşanmaktadır. Örneğin; müşteri aldığı bir ürüne fiyat sorunca biz, mevcut fiyatı söylüyoruz ve tepki alıyoruz. Bu da bizim aramızda maalesef sıkıntı oluyor." dedi.

Meyve-sebze fiyatların artışına sebep olan durumlara değinen Eminoğlu, "Ülke olarak ekonomik krizimiz var. Bu durumu herkes biliyor. Ülkemizin dış politikaları, sınır komşularımızda sürekli görülen savaşlar, petrolün zam yemesi meyve-sebze fiyatlarının artmasına sebep olabiliyor. Bütün bu yaşanılanlar, meyve-sebze fiyatlarının artmasıyla ilişkili durumlardır." ifadelerini kullandı.

"Pazar işleri gittikçe kötüye gidiyor"

25 yıldır pazar esnaflığı yaptığına dikkat çeken Serhat Çiftçi, "10 yıl önce kazandığımızı bu zamanda kazanamıyoruz. Pazar işleri gittikçe kötüye gidiyor. Halden meyve-sebzeleri pahalı alıyoruz burada istediğimiz fiyata satamıyoruz. Bu tezgâhta 15 kişinin ekmeği var. Hepimiz bu tezgâha bakıyoruz ama para kazanamıyoruz. Meyve-sebze haline borçlanmış durumdayız, ödemeleri yapamıyoruz ve zor durumdayız." dedi.

Ödemeleri yapamadıklarının sebeplerini belirten Çiftçi, "Aldığımız meyvelerin ana parası çıkmaması, evin giderleri, çocukların masrafları ve hal pazarından aldığımız fiyata sattığımızdan dolayı para kazanamıyoruz. Meyvelerin pahalı olması ve krizden dolayı müşteri de mal almakta sıkıntı yaşıyor." ifadelerini kullandı.

"Sebze-meyve halinde fiyatlar yüksek olduğu için biraz pahalıya satıyoruz"

Pazar esnafından İrfan Şeker de "Bu yıl meyvelerin fiyatı yüksektir. Sebze-meyve halinde fiyatlar yüksek olduğu için burada biraz pahalıya satıyoruz. Meyvelerin yüksek fiyata satılmasının sebebi yağışların ve yurtdışına ihracatın olmasından kaynaklanıyor. Geçen seneye göre meyveler, bu yıl daha pahalıdır. Örneğin, bu yıl portakalın fiyatı yüksek olduğu için 2 liradan satıyoruz." dedi.

Pazar esnaflarından Mehmet üçıl ise fiyatların her gün değiştiğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Pazar esnafıyım. Fiyatları her gün değişiyor. Pazarda da durum böyledir. Dün patatesin satışı 2 liraydı bugün ise 1,25 kuruştur. Soğan geçen yıl pahalı olduğu için yarım kilogram alıyordu, bu yıl ise ucuz olduğu için vatandaşlar 2-3 kilogram alıyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi