Görüş Bildir

Selahaddin Eyyubi Havalimanı Açıldı

Başbakan Davutoğlu, Hakkâri-Yüksekova Havalimanı'na "Kudüs Fatihi" diye bilinen "Selahaddin Eyyubi" adının verildiğini duyurdu. Davutoğlu, "Selahaddin Eyyubi yolunun takipçileri AK Parti’de" dedi.

Selahaddin Eyyubi Havalimanı Açıldı

Temeli 2010'da atılan Hakkâri-Yüksekova Havalimanı'nın açılışı yapıldı. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu da konuştu. Davutoğlu, Hakkâri-Yüksekova Havalimanı'nın adının "Selahaddin Eyyubi" olduğunu duyurdu.

Başbakan Davutoğlu, "Dün Çanakkale’deydim. ‘Hakkâri’ye selamınızı götüreyim mi?’ dedim. Tek bir ağızdan ‘Hakkâri’ye selam olsun’ dediler. İşte kardeşliğimiz! Çanakkale’de nasıl omuz omuza yürüdüysek, nasıl Selahattin Eyyübi Kudüs’e inancımız için yürüdüyse biz de öyle yürüyeceğiz” dedi.

'Selahaddin Eyyubi' havalimanı

Davutoğlu 2015 genel seçimi için ilk mitingi Hakkâri’de yapmayı planladıklarını söyledi. “Sayın Cumhurbaşkanımız 2002 yılında ilk mitingini Hakkâri’de yaptı. Biz de ilk mitingimizi burada yapmayı düşünüyorduk. Ancak mitingimizi bir hediyeyle birleştirmek için bu tarihe aldık. Hediyemiz hayırlı olsun” diye konuştu.

Davutoğlu, Irak ve İranlıların da Hakkâri Havalimanı'nı kullanacağını söyledi. "Bütün Iraklılar bizim kardeşimizdir. Bu suni sınırlar bir gün öyle bir aşılacak ki... Erbil’den buraya ticaret için gelecekler. Bütün burayı kardeşlik diyarı yapmaya var mısınız? Bu meydana Selahaddin Eyyubi adını veriyoruz. Sen nasıl Ortadoğu coğrafyasını kardeş kıldıysan, biz de kılacağız. ‘Kudüs İsrail’in değil, Müslümanlarındır’ demeye devam edeceğiz. ‘Kudüs Yahudilerindir’ diyenlere dost olmadık, olmayacağız. Selahaddin Eyyubi yolunun takipçileri AK Parti’de" diye konuştu.

‘Bunlarda ayrımcılık var’

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan kısımlar ise şöyle: “Bu açılış iki yıl ertelendi. 99 kere buraya saldırı oldu. İki yıl önce açmamız gereken bu havalimanını maalesef açamadık. Müteahhitler tehdit edildi. Buraya uçak ile asker gelecekmiş. Askerin her türlü aracı var. Gelmek istediğinde zaten gelir."

"Hakkârili kardeşim niye uçağa binmek için Van’a gitmek zorunda kalsın? Niye bunu yaptırmamak için ellerinden geleni yaptılar? Bunlar benim Kürt kardeşimi sevmiyor. Biz Kürt kardeşimizi Kürt olduğu için sevmiyoruz; beni yaratan Allah onları da yarattığı için seviyoruz."

"Biz istismar siyaseti yapmıyoruz; hizmet siyaseti yapıyoruz. İstismar edenlerin bu halk için herhangi bir hizmetini görmedik, görmüyoruz, göremeyeceksiniz. Onlar sadece engellemeyi, tehdit etmeyi bilir.”

‘Ret ve inkâr politikalarını biz yok ettik’

“Örgüt ve onun güdümündeki partinin bölge halkına yaptığı baskıları biliyoruz. Ret ve inkâr politikalarını biz yok ettik. Kürt kardeşlerime özgürce yaşamayı biz tattırdık. Olağanüstü hâli biz kaldırdık.”

‘İçimizden 3-5 kişi ihanet etti’

“Partiler kapatılmasın diye değişiklik yapalım dedik. Bütün muhalefet Meclis’i terk etti. İçimizden de üç, beş kişi ihanet etti. Şu an kapatmak mümkün değil ama bunu Anayasa’dan da silebilirdik."

"2007 yılında Cumhurbaşkanı seçilirken, Gezi’de, 17-25 Aralık’ta karşımıza dikilenlerin hedefi çözüm süreciydi."

"Şimdi propagandayı Kürtçe yapabiliyor mu? Kürtçe yayın yapan devlet televizyonu var mı? Ödül töreninde rahmetli Ahmet Kaya’ya yaptıklarını unutmadık. Kürtçe edebiyatın isimlerinin, kitaplarının devlet tarafından basılması düşünülebilir miydi?”

Kürtçe Kuran meali

“Elimde Kürtçe Kuran meali var. Bunu Diyanet İşleri Başkanlığımız bastırdı. Malum partinin başkanı ‘Bir tane bastırıldı. O da Cumhurbaşkanı'na verildi’ dedi. Diyanet 10 bin tane bastırdı."

"‘Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kaldıracağız. Din derslerini kaldıracağız. İmam hatip okullarını kaldıracağız’ dediler. Dindar Kürt kardeşlerimin bunların karşısında nasıl duracağını biliyoruz.”

Erdoğan’ın Rabia’sı

“Terör ortadan kalksa işsizlik minimize olur. Çünkü sermaye tehdidin olduğu yere gelmez. Hacı Bektaş Veli ne diyor? Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Ben de ilave olarak diyorum ki kardeş olacağız. Rabiamızı bütün Türkiye duysun: Tek millet dedik; bunun içinde Türk'ü, Kürt'ü, Çerkes'i, Laz'ı var, hepsi var. İkincisi tek bayrak! Üçüncüsü tek vatan. Kim karşı çıkarsa güvenlik güçlerini ve milletimizi bulur. Tek devlet; biz devlet içinde devlet tanımıyoruz.”

Kepenkler kapatıldı

Havalimanı açılışı öncesi Yüksekova'daki bazı esnaf protesto amacıyla kepenk açmadı.

Nöbetçi fırın ve eczanelerin dışında kepenklerin kapalı olduğu ilçede, polis ekipleri ilçenin giriş ve çıkışlarında güvenlik önlemi aldı. Sabah saatlerinde iki helikopter ilçe üzerinde tur attı.

Havalimanı çevresinde de yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumda. İlçe merkezindeki Kaymakamlık binasına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun posterleri asıldı.

PKK işçileri kaçırmıştı

13 Ağustos 2012’de Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde havalimanı inşaatında kullanılan 11 kamyon ve 1 iş makinesi PKK'lılar tarafından yakılmış, 13 işçi kaçırılmıştı. Kaçırılan işçiler gece geç saatlerde serbest bırakılmıştı.

Bu olaydan sonra faaliyetlerini kısa bir süre durduran yüklenici firma inşaat çalışmalarına yeniden başlamıştı.

PKK birkaç kez de Hakkâri ve Yüksekova'da bildiri dağıtmış, havalimanının askeri uçuşlarda kullanılacağı öne sürülmüştü. Bunun üzerine firma güvenlik için ikişer, üçer günlük aralar vermişti.

Bu engellemelere karşın havalimanı inşaatının ihalesini alan Sarıdağlar İnşaat firması, havalimanını belirlenen sürede teslim ettiklerini belirtiyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi