SGK, 11 ay ödediği emekli maaşını ‘Pardon’ diyerek geri istedi

Bursa’da yaşayan Hayri Camukan, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)’nun kendisine 11 ay ödediği emekli maaşını, ‘yanlışlık oldu’ diyerek geri istemesinin şaşkınlığını yaşıyor. 8 bin 282 lira tutarındaki parayı ödemezse evine icra gelecek olan yaşlı adam, konunun düzeltilmesini istedi.

SGK, 11 ay ödediği emekli maaşını ‘Pardon’ diyerek geri istedi

    4 bin 696 gün primi günü bulunan Hayri Cumuka, yaşlılık nedeniyle emeklilik talebinde bulundu. SGK ise bu talebi onaylayıp 1 Ocak 2011 itibariyle Cumuka'ya emekli maaşı bağladı. 11 ay boyunca maaş ve ek ödemeleri yapılan Hayri Cumuka bu süre içerisinde SGK’dan toplam 8 bin 282 lira para aldı. Ancak yaşlı adamın maaşı 8 Aralık 2011 tarihinde kesildi.

    Cumuka’ya Osmangazi Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Şaban Çavuş imzalı gönderilen mektupta, şöyle denildi: “Kurumumuz, emekli sigortalımız Hayri Cumuka, 16 Aralık 2010 tarihli talebine istinaden 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle yaşlılık aylığı bağlandığı anlaşılmıştır. Bu nedenden dolayı dosyanızda yapılan tetkik ve inceleme neticesinde, 1479 sayılı kanuna tabi hizmetiniz 3 bin 426 gün, SSK hizmetiniz 550 gün ve 720 askerlik borçlanmanız olmak üzere toplam 4 bin 696 gün olarak tespit edilmiştir. Bu şartlarda emekli olmanız mümkün değildir. Bu mevcut hizmetinizin üzerine 704 gün daha prim ödemeniz gerekmektedir. Bu sebeple kurumumuz sehven tarafınıza yaşlılık aylığı bağlandığı tespit edildiğinden dolayı bağlanan aylığınız 8 Aralık 2011 tarihinde iptal edilmiştir.”

    SGK tarafından ödenen paraların geri istendiği yazıda, “Bu parayı en kısa zamanda kurum veznelerine yatırmanız gerektiği, aksi takdirde icra takibine gidileceği hususunu bilgilerinize rica ederim.” ifadeleri yer aldı.

    Yaşananlar karşısında ne yapacağını şaşıran Hayri Cumuka ise bu parayı ödeme gücünün olmadığını belirtti. SGK’dan kendisine '2 sene askerlik ödemesi yaparsan emekli olursun' dediklerini hatırlatan Cumuka, şunları dile getirdi: “2 sene askerlik günlerimi yatırdım ve emeklilik hakkımı kazandım. 1 yıldan bu yana maaş alıyorum. Madem primlerim noksandı neden 1 yoldan bu yana bana maaş ödediler? Bu hatayı kim yaptıysa bunun ceremesini o çeksin. Bana verilen 11 aylık maaşı da geri istiyorlar. Bunu ödeyecek param da yok, pulum da yok, mülküm de yok. Bir de üstüne rahatsızım.”

    SGK’nın gazete ilanlarında “Buraya gelen vatandaş kesinlikle mağdur duruma düşmez. Ne işi varsa yapılır, buradan küs ayrılmaz” yazdığını vurgulayan yaşlı adam, kendisinin perişan edildiğini öne sürdü.

Kaynak: Diyarbakır Söz