Şimşek: 'Bütçe hedefleri tutmaz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sene bütçe hedeflerinin tutturulamayacağını belirtirken, ''2013 yılı bütçesi üzerinde çalışıyoruz, tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Türkiye'nin başarısı bütçe disiplinindedir, bütçe disiplinsizliğine izin veremeyiz'' dedi.

Şimşek: 'Bütçe hedefleri tutmaz

Kanal 7 televizyonunda katıldığı bir programda küresel ekonomiyi değerlendiren Bakan Şimşek, dünya ekonomisinde İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa 2009 yılında küçülme yaşandığını hatırlattı.

2010 yılında bir toparlanma olduğunu, bunda Türkiye, Brezilya, Çin ve Rusya gibi gelişmekte olan ülkelerin payının büyük olduğunu anlatan Şimşek, fakat bu sene yavaş yavaş gelişmekte olan ülkelerin de bir momentum kaybına uğradığını, yani ekonomilerinin yavaşlamaya başladığını söyledi.

‘YAVAŞLAMA SÜRECİNDEYİZ’

Dünyadaki bu momentum kaybına paralel olarak Türkiye'nin de yavaşlama sürecinde bulunduğunu kaydeden Şimşek, şu anda bütün dünyada emtia fiyatlarının arttığını, bunun da Türkiye için iyi bir durum olmadığını vurguladı. Türkiye'nin bu sene 60 milyar dolarlık enerji ithalatı yapacağına dikkati çeken Şimşek, bunun enflasyonu ve büyümeyi olumsuz etkilediğini dile getirdi. Bakan Şimşek, global ekonominin daha fazla etkilenmemesi için emtia fiyatlarındaki artışın durması gerektiğine işaret etti.

Şimşek, büyümede yüzde 4'lük hedefin belki tutturulamayacağını kaydederek, ''Yüzde 4'ün altında bir büyüme söz konusu şu anda'' dedi.

BÜTÇE HEDEFLERİ TUTMAYACAK

Bu sene Türkiye'nin büyümesinin ihracat ağırlı olarak gerçekleştiğini, iç talebin ise durma noktasında bulunduğunu anlatan Mehmet Şimşek, ihracat kanalıyla büyümenin vergi gelirini artırmadığını, aksine düşürdüğünü söyledi.

Şimşek, bu sene bütçe hedeflerinin tutturulamayacağına işaret ederek, bunda memur maaş zamları, ulaştırma yatırımları, sağlık, sosyal güvenlik, özelleştirme gelirlerinin azlığı ve BOTAŞ'ın maliyetin altında doğalgaz satmasının önemli payı olduğunu vurguladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz