Sobayla kalorifer sistemi kurdu

Siirt'te öğretmen Bilal Aydın, evinin bir odasına kurduğu odun sobasından kalorifer sistemi tasarladı.

Sobayla kalorifer sistemi kurdu

Siirt'te yaşayan öğretmen Bilal Aydın, evinin bir odasına kurduğu odun sobasının borularındaki sıcak hava akımını kullanarak, yaklaşık 200 lira harcamayla salon, mutfak ve antreyi de ısıtan sistem geliştirdi.

Bahçelievler Mahallesi'nde ikamet eden Kurtalan Atatürk Ortaokulu Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Bilal Aydın, bir gece evinde uyumaya çalışırken odun sobasının bulunduğu odanın aşırı ısındığını fark ettiğini söyledi.

Tek oda için fazla gelen ısıyı evinin diğer bölümlerine yayabileceği düşüncesiyle bir proje geliştirdiğini belirten Aydın, "Odun sobasının duman borusunun içine bakırdan imal edilmiş su borusunu döşeyip duvarın diğer tarafındaki antreye çıkardım. Bu boruyu plastik borulara ekleyip mutfak ve salona koyduğumuz peteklere bağladım. Suyun devridaimini sağlamak için de kombilerin küçük motorundan yararlandım. Bu şekilde odadaki ısıyı salon, mutfak ve antreye ilettim" diye konuştu.

Aydın, bir haftada yaptığı sistemi uygulamasına eşi ve annesinin yardımcı olduğunu dile getirdi.

Mahalledeki diğer evlerde yaşayanların doğalgaz kullandığını anlatan Aydın, kendisinin ise alternatif bir sistem geliştirdiğini belirtti.

Sistemin maliyetinin yaklaşık 200 lira olduğu bilgisini veren Aydın, şunları kaydetti:

"Bu projenin patentini de almayı düşünüyorum. Şu anda sobanın içine ayrı bir su haznesi ve motor gibi aksamlar yerleştirilmiş şekilde yapılmış bazı çalışmalar var. Projemin bunlara göre üstünlüğü, herhangi özel bir sobaya gereksinim duyulmamasıdır. Projem, odun ve kömür sobalarına uygulanabiliyor. İsteyen herkes bu projeyi özellikle müstakil evlerde herhangi bir özel parçaya gereksinim duymadan sıradan amatör parçalarla kendileri bile uygulayabilir."

Aydın, geliştirdiği sistemle ısınmanın yanı sıra sıcak su imkanına da kavuştuklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz