Görüş Bildir

Süne uyarısı!

Diyarbakır'da hububat alanlarında büyük zararlara neden olan süneyle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Süne uyarısı!

Diyarbakır Merkez Sur ilçesine bağlı Alibardak köyünde hububat alanlarında büyük zararlara neden olan süneyle mücadele bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Sur İlçe Tarım Orman Müdürü Mahmut Akbaş, teknik elemanlar ve Alibardak köyü çiftçilerinin katılımıyla gerçekleştirilen 2019 yılı Süne mücadelesi bilgilendirme toplantısında, Diyarbakır'da hububat alanlarında yıllardır büyük zararlara neden olan sünenin, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Teknik elemanları tarafından buğday alanlarında yapılan tespit çalışmalarında yoğunluğunun fazla olması, teknik elemanların bilgileri doğrultusunda çiftçilerin bu uyarıları dikkate alarak uygun zamanda, uygun doz, alet ve ekipmanla ilaçlama yapmaları faydalı olacağı belirtildi.

SÜNE İLE MÜCADELE

Köyde çiftçilerle yapılan sohbette özelikle hububat ve baklagil hastalık ve zararlıları konusunda bilgiler verildi. Hububatta özellikle bu dönemde kök ve kök boğazı çürüklüğü ile daha sonraki dönemlerde pas ve septoria gibi yaprak hastalıklarının oluşturabileceği zararlara karşı tedbir alınması gerektiği hususuna değinildi. Süne mücadelesinde de en önemli unsurun kışlamış ergin mücadelesi şeklinde değil de nimf döneminde mücadele yapılması gerektiği vurgu yapıldı.

Yapılan değerlendirmeler neticesinde bu yıl Diyarbakır'da yağan yağışlarda göz önünde bulundurulduğunda hububat ve baklagil hastalık ve zararlılarıyla etkin mücadele için mutlaka doğru zamanda ve doğru dozda kimyasal ilaçlamanın yapılması gerektiği ifade edildi.

Diyarbakır'ın 12 ilçesinde, 20 ilçe ve 8 İl kontrolör ekibi olmak üzere toplam 132 idari teknik ve yardımcı personel ile süne mücadelesi başlatılacağı açıklandı.

Bilgilendirme toplantısına Sur İlçe Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, İl Müdür Yardımcıları Mustafa Korkutan ve Vedat Güler ile kurum şube müdürleri katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi