Görüş Bildir

Sur'daki evini inşa edecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin, "Uzlaşma görüşmelerinin ardından anlaşma sağlanarak tapu devrini yapmış hak sahiplerine, konutlarının ve/veya işyerlerinin tahliyesinden itibaren proje sürecince kira yardımı yapılacaktır. Hak sahiplerinin konut/iş yerlerini kendilerinin de yapması mümkün olacaktır.

Sur'daki evini inşa edecek!

Özhaseki, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun yazılı soru önergesine verdiği cevapta, Doğu ve Güneydoğu'da çatışmalar nedeniyle zarar gören bölgelerde yerinde dönüşümün hedeflendiği, Sur ilçesinde de bu uygulamanın sağlanacağını vurguladı.

SUR'DAKİ EV VE İŞYERİ OLAN

Zarar tespitleri ve konut maliyetlerinin netleşmesi sonrası vatandaşlarla görüşme süreci ve görüşme kriterlerine ilişkin altlık çalışmaların ivedilikle tamamlanacağını aktaran Özhaseki, olaylarda tamamen yıkılan veya vatandaşlarla anlaşılan alanlarda projelendirme ve yapım çalışmalarının yürütüleceğini bildirdi.

Kredilendirme, borç yapılandırılması ve zarar tazmini hususlarının ise değerlendirildiğine işaret eden Özhaseki, şu bilgileri verdi:

MÜLK SAHİBİ İNŞA EDEBİLECEK

"Uzlaşma görüşmelerinin ardından anlaşma sağlanarak tapu devrini yapmış hak sahiplerine, konutlarının ve/veya işyerlerinin tahliyesinden itibaren proje sürecince kira yardımı yapılacaktır. Hak sahiplerinin konut/iş yerlerini kendilerinin de yapması mümkün olacaktır. Bu durumda hak sahiplerinin bankalardan kullanacakları kredilere Bakanlığımızca faiz desteği sağlanacaktır. Terör ve terörle mücadele nedeniyle zarar gören hanelere yapılacak sosyal yardımlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fon Kurulu Kararı ile belirlenen sosyal güvenlik kapsamında bulunan muhtaç hanelere, afetten zarar görenlere ve şehit yakınları ile gazilere yapılacak sosyal yardımlara ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde uygulanmaktadır. Bu doğrultuda zarar gören vatandaşlarımıza temel acil ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yardımlar yapılmaktadır."

Özhaseri, ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünce terör nedeniyle mağdur olan vatandaşların acil ihtiyaçları için yardım faaliyetleri yürüten Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına ihtiyaç duymaları halinde ek kaynak aktarımı yapılabildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

YAPILAN YARDIMLARIN ORANI

"Bu çerçevede Sur Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına 4 milyon 428 bin 100 lira ve bir kısmı Sur içlesinde ikamet edenler için kullanılmak üzere Diyarbakır Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına da 16 milyon 948 bin 700 lira kaynak aktarılmıştır. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı adresi Sur olup, terör olayları nedeniyle çevre il ve ilçelere göç etmek zorunda kalan ailelere göç ettikleri ilçelerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca 14 milyon 500 bin lira tutarında sosyal yardım sağlanmıştır. Sur Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca terör olaylarından etkilenen, evlerini terk etmek zorunda kalan ve/veya temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken ailelerin acil ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yaklaşık 4 milyon 444 bin lira tutarında sosyal yardım yapılmıştır."

Özhaseki, sigortalıların ödeme vadesi geçmiş prim borçlarının erteleme kapsamına alındığını, 1 Aralık 2015 ile 2 Ocak 2017 tarihleri arasında gecikme cezası ve zammı uygulanmayacağını kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi