Tarım desteği hareketlendirdi

Tarımsal desteklemelerin zamanında ödenmesi piyasayı da hareketlendiriyor

Tarım desteği hareketlendirdi

Çiftçilere yönelik tarımsal desteklemelerin zamanında ödenmesi gerektiğini belirten Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, çiftçinin tarımsal desteği daha erken alması durumunda ekilecek tohumu daha ucuza mal edebileceğini söyledi.

Söz konusu desteklerin tohumların alındığı ekim-kasım aylarında verilmesi durumunda çiftçiler için daha faydalı olacağını vurgulayan Doğan, bu sayede tohumların daha ucuza alınabileceğini belirtti. Bu durumun çiftçileri zora soktuğunu söyleyen Doğan, desteklerin daha erken ödenmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Ödemelerin zamanında yapılmasının çiftçileri rahatlattığını belirten Doğan, “Tarımsal destekleme fark ödemelerinin 24 Ocak'ta yapılmaya başlaması, çiftçilerimizi rahatlatmaktadır. Bununla birlikte piyasalar da aynı şekilde rahatlamaktadır. Çünkü çiftçi o para ile tarımsal ürünler için aldığı girdilerin parasını ödüyor. Bu sıcak para aynı zamanda piyasada dolaştığı için bir canlılık, bir sirkülasyon meydana getiriyor. Geçen hafta Tarım Bakanımızın yaptığı açıklamaya göre 2,4 milyar lira 24 Ocak itibariyle çiftçilerimizin T.C. kimlik numaraları üzerinden hesaplarına aktarılmıştır.” dedi.

“TOHUMU UCUZA ALMAK DESTEĞE BAĞLI”

Doğan, “Çiftçilerimiz bu parayı kimlik numaralarına göre çekmişlerdir. Tabi bizim burada her zaman söylediğimiz, mustarip olduğumuz nokta nedir? Bu desteklemelerin zamanında ödenmesidir. Örneğin sertifikalı tohum ekin dönemindeyiz. Çiftçi sertifikalı tohumu ekim döneminde, yani tarlayı sürdüğü, ektiği dönemde ekim-kasım aylarında alıyor. Bu desteklerin o dönemde ödenmesi gerekiyor. Çünkü çiftçi desteği daha erken aldığı zaman ekilecek tohumu daha ucuza alacaktır.” dedi.

“DESTEKLEME PARALARI ERKEN ALINMALI”

Çiftçilere desteklerin zamanında ödenmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, “Çünkü bizim bu tarımsal üretimde şikâyet konumuz girdilerin çok pahalı olmasıdır. Bunlar, sertifikalı tohum, gübre ve akaryakıttır. Dolayısıyla çiftçimizin de bunu daha ucuza elde edip daha fazla kâr etmesi için destekleme paralarını erken alması daha uygundur. Dolayısıyla bakanlığın buna göre bir düzenleme yapması daha uygun olacaktır. Buzağı destekleme ödemesi, fark ödemesi, sertifikalı tohum, gübre veya mazot ödemesi dediğim gibi ekim döneminden önce veya ekim döneminde ödenmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

“EN BÜYÜK SIKINTI GİRDİLERİN PAHALI OLMASIDIR”

Desteklemelerin ödenmesiyle çiftçilerin az da olsa rahatladığını ifade eden Doğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Tarımsal faaliyetler devam etmektedir. Bu sene yağışlar periyodik olarak iyi yağdığı için, tarımsal üretim açısından şu ana kadar bir sıkıntımız yok. Bu yağışların bu şekilde mart-nisan ayları hatta mayıs ayında periyodik olarak uygun devam etmesi durumunda inşallah bir sıkıntımız olmayacaktır. Bereketli bir yıl bekliyoruz. Dediğimiz gibi bizim en büyük sıkıntımız, girdilerin pahalı olması ve çiftçimizin desteklemeleri zamanında alamamasıdır. Bu konu bizim için önemlidir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz