Tavukta önde, yumurtada gerideyiz

TÜRKİYE'de kişi başı yılda tüketilen yumurta sayısı 189 adetle ile gelişmiş ülkelerin tüketim oranının altında kalırken, yılda 21 kilo tavuk eti tüketimiyle de Avrupalılar'ı geride bıraktı.

Tavukta önde, yumurtada gerideyiz
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Tülin Aksoy, dünyada yılda 300 milyon ton et üretildiğini, bunun 3'te 1'inin tavuk eti olduğunu söyledi. Yılda 75 milyon ton yumurta üretildiğini belirten Prof.Dr. Tülin Aksoy, gelişmiş ülkelerde kişi başı yılda 200-250 yumurta tüketildiğini, Türkiye'de ise bu sayının 189 olduğunu söyledi. Prof.Dr. Tülin Aksoy, "Kırmızı eti az tükettiğimiz için bizim yılda en az 300 adet yumurta tüketmemiz lazım. Fransızlar, Ruslar, Japonlar yılda 300 adet yumurta tüketiyor ve aynı zamanda yine bizden daha fazla et tüketiyor" dedi.
AVRUPA'NIN EN BÜYÜK TAVUK ÜRETİCİSİ TÜRKİYE
Türkiye'de 1980 sonrasında tavukçuluk sektörünün gelişmeye başladığını belirten Prof.Dr. Aksoy, Avrupa'nın en büyük tavuk eti üreticisinin Türkiye olduğunu vurguladı. Son yıllarda kişi başı tavuk eti tüketimi olarak Türkiye'nin Avrupa'yı geçtiğini belirten Prof.Dr. Aksoy, yılda kişi başı 21 kilo tavuk tükettiğimizi, Avrupa'da ise bu rakamın 20 kilo olduğunu anlattı. Prof.Dr. Aksoy, “Biz balığı, kırmızı eti az tüketiyoruz. Yumurta tüketimimizin artması lazım" diye konuştu.
AVRUPA 'TAVUKLAR MUTLU OLSUN' DİYE ORGANİĞE YÖNELDİ
Avrupa ülkelerinde 1970'ten sonra yeni bir eğilimin ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Tülin Aksoy, şöyle devam etti:
“Avrupalılar 'Ben ucuz yiyeceğim diye tavuklar daha sıkışık yerlerde yetiştiriliyor. Ben daha fazla ödeyeyim, yeter ki tavuklar daha özgür olsun' diye organik tavukçuluk ve yumurtaya yöneldi. Bu Avrupa'da had safhaya ulaşmış bir duyarlılık. Bu nedenle Avrupa'da yumurta tavuklarının yarısı kafeste, yarısı dışarda. Bunlar gezen tavuk yumurtası olarak 2 katına satılıyor. İnsanlar bu hayvanlar özgür olsun diye para veriyor. Böyle bir değişim var. Bundan Türkiye de etkileniyor."
ORGANİĞİN SIKI KURALLARI VAR
Organik tavuk ve yumurtacılığın sıkı kuralları olduğunu belirten Prof.Dr. Aksoy, bu tavukların mutlaka geniş alanlarda gezinmesi gerektiğini söyledi. Bu üretimde yemin organik olması, bazı ilaçlarda kısıtlamaya gidilmesi gerektiğini dile getiren Prof.Dr. Aksoy, "Organik tavukçulukta maliyet iki katına çıkıyor. Etinde de yumurtasında da satış fiyatı 2.5 katına yükseliyor. Hayvan gezindiği için daha geç gelişiyor ve geç kesiliyor. Eti daha olgun oluyor. Köy tavuğu kadar değil ama piyasadan aldığımız tavuktan daha lezzetli" diye konuştu.
"ORGANİK YOK" DEMEK YANLIŞ
Prof.Dr. Tülin Aksoy, Türkiye'de gelir düzeyi yüksek bir kesimin organik üretim ürünlerini tüketmeye hazır olduğunu aktardı. Bu kesim için organik üretilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Aksoy, "Ama bu ürünleri alamayacaklar için de yumurta ve tavuğu karalamayalım. Türkiye'de bu yanlış yapılıyor. Organikçilerle endüsriyelciler birbirini karalıyor. Bir akademisyen çıkıp 'Türkiye'de organik tavuk yok' diyebiliyor. Bu tamamen yanlış bir düşünce. Bu her şeyden önce organik tavuk yetiştirenlere saygısızlık" dedi.
LOGOLU OLMASI LAZIM
Türkiye'de organik olmayan yumurtaların organik diye satılabildiğini ve bunun daha çok pazarlarda yapıldığını anlatan Prof.Dr. Aksoy, yumurtanın organik olup olmadığını anlamak için mutlaka firmaların logosunu görmek gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Tülin Aksoy, "Pazarda, kirli olan endüstriyel yumurtalar, organik ya da köy yumurtası diye satılabiliyor. Eğer yumurtalar tek renk ve üzerinde gübre varsa bunlar endüstriyel yumurtalardır. Organik yumurtalar da tek renk olabilir ama bu üretimlerin üzerinde mutlaka firmanın logosu bulunur" diye konuştu.

DHA

Kaynak: DHA