Görüş Bildir

TCMB Başkanı Çetinkaya yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı

​Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Enflasyon görünümüne ilişkin risklerin devam etmekte olduğuna vurgu yapan TCMB, 2019 TÜFE tahminini yüzde 14.6'da, 2020 yıl sonu TÜFE tahminini de yüzde 8.2'de tuttu. 2019 yıl sonu gıda enflasyonu tahmini ise yüzde 13'ten yüzde 16'ya, 2020 yıl sonu için yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltildi. Petrol fiyatı tahmini de 63.1 dolardan 67.2 dolara çıkarıldı.

TCMB Başkanı Çetinkaya yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya "Ocak Enflasyon Raporu'nu takip eden dönemde Türk Lirası'nın görece ılımlı seyri, talep koşulları ve geçici vergi indirimleri enflasyondaki düşüşü sürükleyen unsurlar oldu. Mevcut Rapor döneminde işlenmemiş gıda fiyatları ve Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarındaki artışlar enflasyon görünümünü yukarı yönlü etkiledi. Buna karşın, hedeflenen patikayla uyumlu bir sıkı para politikası altında çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşme, çıktı açığındaki genişleme ve yönetilen/yönlendirilen fiyat artışlarına ilişkin aşağı yönlü güncelleme yukarı yönlü etkileri telafi etti. Söz konusu etkilerin birbirini dengelemesi nedeniyle 2019 ve 2020 yılına ilişkin enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitmedik" dedi.

Çetinkaya, TCMB'nin 25 Nisan'daki Para Politikası Kurulu karar metnindeki değişikliğin kısa vadeli bir sinyal değil, yapısal yaklaşım olduğunu söyledi. Çetinkaya "Metindeki değişim gerektiği zaman sıkılaştırma döngüsü olabileceğine işaret" dedi.  TCMB Başkanı yukarı yönlü risk olursa ilave sıkılaştırma yapılacağına vurgu yaptı.

'REZERV RAKAMLARINDA GÖRÜLEN DALGALANMA İSTİSNAİ DEĞİL'

TCMB'nin bir süredir piyasalarda endişelere neden olan döviz rezervleri konusunda da açıklama yapan Çetinkaya rezerv rakamlarında görülen dalgalanmanın istisnai olmadığını belirtti. Çetinkaya"Rezervdeki dalgalanma istisnai değil, yakın döneme özgü değil ve sıra dışı değil. Rezerv iletişiminin brüt rezerv üzerinden yapılması yaygın bir pratik" dedi. Çetinkaya rezervlere bakarken trende, orta vadeye bakılması gerektiğini ifade etti.  Çetinkaya rezervler konusunda ilave bilgilendirmeye devam edeceklerini söyledi.

'SWAP ADIMI PİYASADA ETKİN İŞLEYİŞ İÇİN ATILDI'

Çetinkaya, swap adımının piyasada etkin işleyiş için atıldığını vurguladı."Bu araçları (swap) kullanırken rezervlere etkisini biliriz ama bu araçları kullanırken rezervleri hesaba katarak bir değişiklik yapmıyoruz, dizayn etmiyoruz" diyen Çetinkaya "Bizim sunduğumuz araçlar ya da piyasalar geçici değil. Biz ihtiyaca göre farklı araçları devreye alabiliyoruz" ifadesini kullandı.

'PİYASA FAİZLERİ TCMB POLİTİKA FAİZİ ETRAFINDA DALGALANIYOR'

Piyasa faizlerinin TCMB politika faizi etrafında dalgalandığını belirten Çetinkaya, kredi-mevduat faizlerinde normalleşme gördüklerini kaydetti.

'TCMB'NİN BİR KUR HEDEFİ OLMAZ'

"TCMB'nin bir kur hedefi olmaz" diyen Çetinkaya "Kur gelişmeleri para politikasında elbette dikkate alınabilir" ifadesini kullandı.

'SAKİNLEŞMEDEN SONRA İLETİŞİMİ TERCİH EDİYORUZ'

İhtiyaç olursa iletişimdeki iyileşmelere devam edeceklerini kaydeden Çetinkaya "Kargaşa, gürültü ortamında değil sakinleşmeden sonra iletişimi tercih ediyoruz" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi