'Teşvik imkanı kadar engeller de var'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ''Kredi, imkan, teşvikler var ancak kredi almaya gittiğinde esnafın önünde bin türlü engel de var'' dedi.

'Teşvik imkanı kadar engeller de var'

Palandöken, Afyonkarahisar'da bir otelde gerçekleştirilen TESK Merkez İşyeri Denetleme ve Danışmanlık Grubu Toplantısı'nın açılışında, Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan haksız rekabet, esnaf ve sanatkarların çalışma hayatının kolaylaştırmasıyla ilgili 3 önemli konunun hala raflarda durduğunu savundu.

Çalışma hayatının kolaylaşması için sağlanan kredilere esnafın ulaşamadığını iddia eden Palandöken, şöyle konuştu:

''Kredi, imkan, teşvikler var ancak kredi almaya gittiğinde esnafın önünde bin türlü engel de var. Esnafın karşısına hemen kara liste getiriliyor. Borcunu ödemeden işini idame ettirmesinin mümkün olmamasına rağmen 20 yıl önceki bir karşılıksız çekin hesabının çıkarılarak esnafa kredi verilmiyor. 2003-2009 yıllarında iki kez sicil affı çıktı ama ne kamu ne de özel sektör bankaları buna itibar etmiyor. Devlet kanalı açmış 'al para burada' diyor ancak gittiğiniz zaman bin bir zorluk çıkıyor. Esnafın gelişmesi, ticaret erbabının yetiştirilmesi için özel statüyle kurulmuş bankalar var. Ancak esnaf tam manasıyla istifade edemiyor. Esnaf ve sanatkarların krediye ulaşması hayli zorlaştı.''

 

''Cadde mağazacılığı bitiyor, sokaklar kararıyor''

 

Palandöken, kent merkezlerine çok sayıda yabancı marketin ya da uzantılarının girdiğini belirterek, bunun esnaf ve sanatkarları, perakende sektörünün büyük bölümünü rahatsız ettiğini söyledi.

Haksız rekabetin önünü kesmesi için gündeme gelen alışveriş merkezleriyle ilgili perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısının bekletildiğini öne süren Palandöken, şöyle devam etti:

''Yıllardır düzenlemenin çıkarılacağı söyleniyor. Ancak konu olduğu yerde sayıyor. Mütevazı, alın teriyle çalışmış insanların işletmeleri neden kapanıyor? Sorumluların bunu düşünmesi gerekiyor. Afyonkarahisar gibi kentlerin ayakta kalabilmesi için bu değerlere sahip çıkılması gerekiyor. Burada 150, 200 küçük market oluşturursanız, bütün kazancın tek elde toplanmasını sağlarsınız. Para, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlere ya da yabancı ülkelere gider. Bu durumda sanayi de gelişmez, kente güzellikler de yapılmaz. Cadde mağazacılığı bitiyor, sokaklar kararıyor. Bir an önce düzenlemenin yapılmasını istiyoruz. İş geçtikten sonra çare aramak kimsenin işine gelmez.''

Palandöken, ucuz taşımacılık için taksi, dolmuş, otobüs ve deniz vasıtalarına da uygun fiyatla mazot verilmesi teklifinde bulunduklarını da sözlerine ekledi.

Ankara'daki programı nedeniyle toplantıya katılamayan Orman ve Su İşleri Bakan Veysel Eroğlu da, etkinliğe telefonda bağlanıp katılımcılara başarı diledi.

Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz