'Tüketici elektroniğİ' yükseldi, 'Bilgi teknolojileri' geriledi

Türkiye Tüketici Teknolojisi Ürünleri pazarı 2012 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15'lik artışla büyümeye devam ederek 5,85 milyar liralık büyüklüğe ulaştı.

'Tüketici elektroniğİ' yükseldi, 'Bilgi teknolojileri' geriledi

GfK Temax tarafından açıklanan 2012 yılının ilk çeyrek bültenine göre hafif bir düşüş gösteren bilgi teknolojisiyle beraber büyümesi nispeten az olan görüntüleme ve ofis ekipmanları sektörleri dışında tüm sektörler, yılın ilk çeyreğinde 2011'in aynı dönemine kıyasla çift haneli büyüme oranları gösterdi. Genel olarak tüketici teknolojisi ürünleri pazarı 2012 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı döneminin de üzerinde ümit veren bir ciro üretti.

Telekom sektöründe yükselen verginin olumsuz etkileri kayboldu ve sektörler arasında en iyi gelir bu çeyrekte telekomünikasyon sektöründe oldu.

Yılın ilk çeyreğinde, 1,02 milyar lira ciro elde eden ''tüketici elektroniği'' sektörü, 2011 ilk çeyreğe göre yüzde 25,8 büyüme göstererek GfK Temax sektörleri içerisinde en yüksek büyüme oranına sahip olan sektör oldu.

''Büyük beyaz eşya'' sektörünce no-frost kampanyaları ve düşük enerji kullanan modeller sektörü yükseltmeye devam etti. İlk çeyrekte büyük beyaz eşya sektörü 1,43 milyar liralık büyüklüğe ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,9 büyüme gösterdi. Sektör cirosunun neredeyse yüzde 70'i buzdolabı ve çamaşır makineleri satışından gelirken, çamaşır makineleri bu çeyreğin en iyi performansını gösteren ürün grubu olarak sektör içindeki payını da artırdı.

''Küçük ev aletleri''nde süpürgeler ve ütüler sektör büyümesinde baskın rol oynadı. Yılın ilk çeyreğinde, küçük ev aletleri 567 milyon lira sektör büyüklüğü değerine ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,3'lük büyüme oranına ulaştı.

Yılın ilk çeyreğinde GfK Temax sektörleri içerisinde elde ettiği ciro değeri en yüksek olan ''telekom'' sektörü 2011 aynı döneme göre yüzde 17,1 büyüme oranı ile 1,55 milyar lira ciro değeri kaydetti. Bu dönemde özel tüketim vergisindeki artışın sektör üzerindeki negatif etkisi azalmaya başladı ve sektör yıla sağlıklı bir giriş yaptı.

''Ofis ekipmanları ve sarf malzemeleri'' sektörü, ilk çeyreği bir önceki yılınkine kıyasla yüzde 4 büyüme ile 115 milyon lira pazar değeri elde ederek kapattı.

Değiştirilebilir lensli modellerdeki cirosal gelişimin trendini yükselişte tutmaya devam ettiği görüntüleme sektörü ilk çeyrekte 91 milyon lira ciro değerine ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre cirosunu yüzde 2,3 oranında artırdı.

''Bilgi teknolojileri'' sektörü 2012'nin ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla hafif bir düşüş gördü. Cirosal olarak yüzde 1 oranında gerileyen sektör 1,07 milyar lira pazar değeri yarattı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz