"Turizm geliri 25 milyar doları aşar"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu yıl turizm gelirlerinin Avrupa'daki kriz ve Ortadoğu'da yaşananlara rağmen 25 milyar doların üzerinde olacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye turizminin bu yıl Avrupa'daki ekonomik kriz ile Ortadoğu'da yaşanan sorunlardan etkileneceğini ancak yine de 21-33 milyon arasında turist ile 25 milyar doların üzerinde gelir beklediklerini bildirdi.

Günay, yaptığı açıklamada, geçen yıl Türkiye'ye 31,4 milyon turist geldiğini ve TÜİK'in turizm gelirini 23 milyar dolar olarak açıkladığını hatırlattı.

Türkiye'ye gelen 31,4 milyon yabancı pasaportlunun tümünün gerçek turist olmadığını belirten Günay, ''Bunlar içinde akraba ziyaretlerine ya da başka nedenlerle gelenler de var. Bu çerçevede ülkemize 30 milyon kadar turist geldiğini söyleyebiliriz. Gelirlerimiz ise TÜİK'in açıkladığından daha yüksek, bunu herkes kabul ediyor'' diye konuştu.

Avrupa'nın turizm açısından Türkiye'nin en büyük pazarı olduğuna işaret eden Günay, şunları kaydetti:

''Avrupa'da ekonomik kriz sürüyor ve krizin artabileceği söyleniyor. Kriz döneminde insanlar önce tatilinden vazgeçiyor. Ortadoğu'da ise sorunlar var, 2009'dan bu yana İsrail ile yaşadığımız sorunlardan etkileniyoruz. Suriye ile yaşadığımız sorunlardan da bu yıl yine etkileneceğiz. Buna karşılık bu yıl yine 30 milyonun üzerinde bir yerde, 31-33 milyon aralığında gelen sayısı olacağını, gelirimizin de resmi olarak 25 milyar dolar üzerinde açıklanacağını, gerçek olarak da yine bunun daha üzerinde seyredeceğini umut ediyorum. Bunun için çalışıyoruz.''

"KÜLTÜR TURİZMİNDE YÜRÜYECEK DAHA ÇOK YOLUMUZ VAR"

Bakan Günay, 2007 yılının sonunda göreve geldiğinde kültür ve turizm arasında neredeyse ''kan uyuşmazlığı'' bulunduğunu belirtti.

Hem Bakanlıktaki birimlerde hem de özel kurumlarda kültür ve turizm sektörleri arasında büyük mesafe olduğuna işaret eden Günay, ''Uzun bir gayretten sonra ki 4 yılı aştık, kültürün, kültür etkinliklerinin, kültürel yaşamın gelişmesinin, kültür ürünlerinin çoğalmasının turizmimize marka değeri açısından katkı yapacağını artık herkes anlamaya başladı'' diye konuştu.

Kültür ve turizm alanında çalışanların, işbirliği yapmanın yararlı, önemli ve olumlu olduğunu kabul ettiğini vurgulayan Günay, şöyle devam etti:

''Biz 2007'den sonra çok güzel müzeler yaptık. Ören yerlerine ciddi kaynak ayırmaya başladık. Bunun ötesinde, vakıflar, yerel yönetimler de tarihsel eserlerin restorasyonu konusunu daha çok önemsemeye başladı. Sahne sanatları, plastik sanatlar, gastronomi konularına herkes daha çok önem vermeye ve bu alanlarda yeni ürünler üretmeye gayret ediyor. Artık kültür turizmi konusunda önemli mesafe aldığımızı düşünüyorum ama daha yürüyecek çok yolumuz var. Çünkü Türkiye, tarih, arkeoloji ve günlük yaşamın kültürel çeşitliliği açısından çok zengin. Bu kavram tartışılmaya başladı. Sanıyorum ki önümüzdeki 3-5 yılda çok daha fazla mesafe kazanacağız.''

Turizmi çeşitlendirmek konusundaki gayretlerinin sadece kültür turizminden ibaret olmadığına işaret eden Bakan Günay, sağlık, kongre, golf, kış sporları gibi alanlarda turizmi yaymaya, böylece turizmden daha çok gelir elde etmeye ve daha çok insanın yararlanmasını sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

A.A

Kaynak: Diyarbakır Söz