Görüş Bildir

Türkiye’de üç çocuktan biri "şiddetli maddi yoksunluk" içinde

Bahçeşehir Üniversites Ekonomik ve Toplumsal Araştırma Merkezi(Betam) araştırmasının sonuçları, Türkiye’de yaşayan çocukların üçte birine karşılık gelen 7 milyon 1,006’sının şiddetli maddi yoksunluk çeken evlerde yaşadığını ortaya koydu.

Türkiye’de üç çocuktan biri

Betam’ın yayınladığı araştırma notunda, maddi yoksunluk ölçütünün ülkelerin yoksulluk düzeyini ölçmek için kullanıldığına dikkat çekilirken, söz konusu araştırmada Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) tanımladığı şiddetli maddi yoksunluk ölçütünün kullanıldığı belirtildi.

Eurostat ölçütüne göre;

- Kira ve faturaların ödenmesi,

- Evin ısınma ihtiyacının yeterince karşılanması,

- Beklenmeyen harcamaların karşılanması,

- Her iki günde bir et, balık ya da protein eşdeğer gıdalarının tüketilebilmesi,

- Evden uzakta bir haftalık tatil masrafının karşılanması,

- Bir arabaya,

- Bir çamaşır makinesine,

- Bir renkli televizyona,

- Vep telefonu da dahil olmak üzere bir telefona sahip olunması,

Olarak belirlenen dokuz kriterden dördünü yerine getiremeyen evlerde yaşayan bireylerin şiddetli maddi yoksunluk içinde olduğu vurgulandı.

Türkiye’de yaşayan 0-15 yaş arasındaki çocukların 2017’de yüzde 34.6’sının şiddetli maddi yoksunluk içinde yaşadığı belirtilirken, söz konusu oranın 2016’daki yüzde 38 düzeyinden gerilemesine rağmen Avrupa ülkeleri arasında en yüksek olarak belirlendiği duyuruldu.

Çocukların en düşük düzeyde şiddetli maddi yoksunluk içinde yaşadığı ülkeler olan İsveç, Lüksemburg, Finlandiya ve Hollanda’da ise 2017’de söz konusu oranın bir önceki yıla göre arttığı belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı 2017 Gelir ve Yaşam Koşulları verilerinin kullanıldığı araştırmada, şiddetli maddi yoksunluğun özellikle bazı kriterlerde daha yoğun olduğu görülürken, Türkiye’de yaşayan çocukların;

- Yüzde 63’ünün evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayamayan evlerde,

- Yüzde 44.1’inin otomobil sahibi olunmayan evlerde,

- Yüzde 37.8’inin iki günde bir et, tavuk, balık gibi protein içeren gıdalarla beslenilmeyen evlerde,

- Yüzde 40.9’unun da son 12 ay içinde faturaların planlandığı gibi ödenmediği evlerde yaşadığı görüldü.

Şiddetli maddi yoksunluk bölgelere göre incelendiğinde, Doğu bölgeleri, Akdeniz bölgesi, Orta Anadolu, Akdeniz ve Doğu Karadeniz Bölgeleri’nde maddi yoksunluk oranları Türkiye ortalaması olan yüzde 34,6’nın üzerindeyken, diğer altı bölgede ortalamanın altında olduğu görüldü. Çocuk maddi yoksunluğunda en yüksek orana sahip bölgenin yüzde 59.3 ile Güney Doğu Anadolu olduğu ortaya koyulurken, şiddetli çocuk yoksunluğunun en az olduğu bölgenin de yüzde 16.6 ile Doğu Marmara olduğu görüldü.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi