Görüş Bildir

Üniversite GAP'ta yatırımların öncüsü

Dicle Üniversitesi (DÜ) 2011 yılında yüzde 140'lık yatırım gerçekleştirme oranı ile GAP Bölgesi'ndeki yatırım yapan tüm kurum ve kuruluşlar içinde ilk sırada yer aldı.

Üniversite GAP'ta yatırımların öncüsü

Dicle Üniversitesinin Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında düzenlenen "GAP Eylem Planı İzleme Değerlendirme Toplantısı"nda GAP bölgesinde yatırım yapan tüm kurum ve kuruluşların başında yer aldığı belirlendi.

DÜ Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Tuna, üniversite olarak devlet tarafından verilen ödeneği zamanında yatırıma dönüştürme çabalarının sonuç verdiğini, bu kapsamda yüzde 140'lık yatırım gerçekleştirme oranı ile geçen yıl GAP bölgesinde yatırım yapan tüm kurum ve kuruluşların başında yer aldıklarını söyledi.

Tuna, DÜ'nün, bu yıl da yatırım bütçesinde 45 milyon lira ödeneği bulunduğunu ifade ederek, hedeflerinin yıl sonunda mevcut bütçeyi katlayarak yatırıma dönüştürmek ve 2012 yılında tekrar GAP bölgesinin en çok yatırımı gerçekleştiren kurumu seçilmek olduğunu ifade etti.

Bu kapsamda Kalkınma Bakanlığı'na ilave ödenek için şimdiden müracaatta bulunduklarını kaydeden Tuna, "İlk etapta sürekli eğitim merkezi, spor kompleksi, Bismil Meslek Yüksek Okulu ile acil yardım ve yoğun bakım hastanesi için yaklaşık 29 milyon lira ek ödenek talep ettik. Bunun tahsis edilmesi halinde sürekli eğitim merkezi, Bismil Meslek Yüksek Okulu ve spor kompleksi hizmete hazır hale gelecek. Birçok üniversitenin yatırım bütçesinde geçen yıla göre büyük oranda düşüş olurken üniversitemize geçen yılın bütçesine yakın bir bütçe tahsis edildi. 2010'da bütçemizi yüzde 120, 2011'de de yüzde 140 artırmıştık. Bu yıl da ümidimiz yatırım bütçemizi bu oranlarda artırmak" dedi.

Öğrenci sayısını her yıl 5 bin artırma hedefi

Mustafa Tuna, ödeneğin yatırıma dönüştürülmesinin bölge ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunduğunu ifade ederek, yatırımların bölgede istihdam yarattığını kaydetti.

DÜ'nün, 20 bin dönüm tapulu arazisiyle Türkiye'nin belki de en büyük arazisine sahip üniversitesi olduğunu, ancak teknolojiyle donatılmış uygun fiziki yapıların olmaması halinde öğrenci sayısını artırmanın da mümkün olmadığını vurgulayan Tuna, şöyle dedi:

"Üniversitemizde 2008'de 13 bin 400 olan öğrenci sayısı bugün 24 bine ulaştı. Gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla bizimle aynı yıl kurulan üniversitelerin öğrenci sayısının gerisinde değil ilerisinde yer almayı hedefliyoruz. Öğrenci sayımızı her yıl ortalama 5 bin artırarak bizimle aynı yıllarda kurulan Selçuk ve Atatürk üniversiteleri ile aynı seviyeye getirmek istiyoruz. DÜ; Irak, Suriye ve İran'a yakın olması nedeniyle bu bölgelere ışık tutabilecek yol gösterebilecek her yönü ile rehber olabilecek bir kurum. Bu nedenle diğer üniversitelerden daha da ileride olması gereken bir kurum. Geçmişte yeterli ödeneğin temin edilememesi ve verilen ödeneklerin de etkin kullanılmaması sebebiyle üniversitemiz hak ettiği yerde değildi."

Göz dolduran "Öğrenci Merkezi" projesi

Tuna, DÜ'de 10 bin metrekare alana kurulması planlanan 14 milyon lira bütçeli "Öğrenci Merkezi" projesini yatırım programına aldıklarını da belirterek, doğal su kaynağı ile topografik yapısı son derece uygun Dicle Nehri ve Diyarbakır Surları manzaralı bir alanda yaklaşık 40 bin öğrencinin sirküle olabileceği bir öğrenci merkezi kurmak için hazırlıklara başladıklarını söyledi.

Türkiye'de Ortadoğu Teknik Üniversitesi (odtü) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) gibi sayılı üniversitede bulunan öğrenci merkezi için talep ettikleri ödeneğin sağlanması halinde kısa süre içerisinde ihale işlemlerine başlanacağını ifade eden Tuna, odtü ve İTÜ'deki öğrenci merkezlerinden esinlenerek tasarlanan ve yatayda konumlandırılacak merkezde alışveriş merkezleri, çarşılar, öğrenci kulüp odaları, dinlenme ve sosyal aktivitelere yönelik rekreasyon alanlarının yer alacağını belirtti.

Tuna, proje tamamlandığında cazibesi artacak üniversiteye, öğrencilerin ilgisinin artacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

İlave ödenek ile tamamlanacak projeler

Tuna, mevcut spor tesislerine ek olarak 8 kulvarlı tartan pist, 2 bin kişilik tribün, suni çim sahalı stadyum, biri kapalı 2 tenis kortu ile 2 açık basketbol ve voleybol sahasının yer alacağı uluslararası spor müsabakalarının yapılacağı spor kompleksinin inşasının sürdüğünü ifade ederek, 30 dönüm alan üzerinde Güneydoğu'nun bu kapsamdaki ilk spor kompleksini oluşturmak için çalıştıklarını söyledi.

Projenin yüzde 60'ının tamamlandığını anlatan Tuna, "Yaklaşık 7 milyon liralık projeye 4 milyon liralık ek ödenek talebinde bulunduk. Bu yıl tamamlamayı planladığımız kompleks hizmete açıldığında üniversitemiz gülle, çekiç atma gibi ulusal ve uluslararası atletizm müsabakaları, futbol, tenis, voleybol, basketbol ve yüzme müsabakalarına ev sahipliği yapacak. Yapımına başlanan 12 milyon lira bütçeli Acil Yardım ve Yoğun Bakım Hastanesi'nin üst katında da DÜ Merkez Laboratuvarını inşa ettik. Gelecek yıl tamamlanmasını planladığımız 11 bin metrekare alanda inşası süren hastane için 8 milyon liralık ilave ödeneğe ihtiyacımız olacak. 5 bin metrekare alan üzerinde 5 milyon lira bütçe ile inşasına başlanan Sürekli Eğitim Merkezi için bu yıl 2.5 milyon lira ilave ödenek ihtiyacı doğdu. Bu ödeneğin tamamlanması halinde bu yıl sonunda açılacak merkez müstakil bir binada bölgedeki başta sanayici olmak üzere değişik meslek gruplarına eğitim verme olanağına kavuşmuş olacak" diye konuştu.

İnşaası 18 yıl sürdü

Tuna, ilk kez 1994 yılında yatırım programına alınan ancak aradan geçen 18 yıla rağmen tamamlanamayan Kardiyoloji Hastanesi'nin bu yıl hizmete açtıklarını hatırlattı.

Bugüne kadar maliyeti 57 milyonu bulan hastanenin yapımı için 2 yıl içerisinde yaklaşık 14 yılda temin edilen bütçeye yakın ödenek temin edilmesiyle çalışmalara hız verdiklerini ifade eden Tuna, toplam 27 bin metrekare büyüklüğündeki hastane projesinde yatak kapasitesinin artırıldığını, daha önce yer almayan anjiyo birimi, ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinin de eklenerek projenin ihtiyaca cevap verecek şekilde revize edildiğini belirtti.

Tuna, üniversitedeki mevcut 460 lojmana ilave TOKİ ile gerçekleştirilen protokol kapsamında yapımına başlanan 120 lojmanın da tamamlanmak üzere olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Ağustos ayında 120 lojmanı öğretim üyelerimizin kullanımına sunacağız. Öğretim üyelerinin üniversitemizi tercih etmesinde önemli rol oynayacak lojman sayısını artırmak için bundan sonraki süreçte de çalışmalarımız sürecek. Ayrıca hibe yolu ile 550 bin lira tutarında ve 600 metrekare büyüklüğünde hayvan hastanesini tamamlayarak hizmete açtık. Mühendislik Fakültesinin bir bölümünde eğitim vermeye çalışan Diyarbakır Meslek Yüksekokulu için 20 bin metrekare kapalı alana sahip teknoloji ile donatılmış amfi ve laboratuvar ile atölyelerin yer aldığı 18 milyon lira bütçeli her yıl 4 bin öğrencinin eğitim göreceği binanın inşaatına başlandı. 2013 yılında bitirmeyi hedeflediğimiz proje istihdamın artırılması açısından son derece önemli. Çünkü yüksek okulda okuyan öğrencilerimizin büyük kısmı ikinci sınıfın ilk döneminde işe yerleşiyor. Bölgemizin en önemli sorunlarının başında işsizliğin geldiğini düşünecek olursak bu okul istihdamın artırılmasında son derece etkin. Mekan sıkıntısı bulunduğu 32 bölümde hizmet veren okul yeni binaya taşındığında bu sıkıntı ortadan kalkacağından bölüm sayısı 60'a çıkarılırken öğrenci sayısı da artmış olacak. Böylece hem mezun verdiğimiz öğrenci sayısı hem de istihdam artmış olacak."

Modüler hastane sistemi

Hayata geçirdikleri projelerin yanı sıra önümüzdeki süreçte gerçekleştirmeyi planladıkları projelere ilişkin de düşüncelerini paylaşan Tuna, bunlardan en önemlisinin gerçekte yatak kapasitesi 600 olan ancak bin 400 yatak ile hizmet veren Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yeni bir binaya kavuşturmak olduğunu söyledi.

Tuna, mevcut hastane binasının 35 yıl önce o günün ihtiyaçlarına göre kurulduğunu ifade ederek, "Kalkınma Bakanlığının da tercih ettiği doğrultuda top yekun bir hastane binası kurmak yerine modüler hastane sistemini hayata geçirmek istiyoruz. Bakanlık 3 yılı aşan projeler yerine kısa vadeli projelerin hayata geçirilmesinden yana. Bu doğrultuda kadın doğum, çocuk cerrahi, genel cerrahi gibi bölümler için bütçe nispetinde modüler hastaneler kurup birbirlerine ekleyerek DÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesini tamamlamayı planlıyoruz. Sonraki hedefimiz ise kampüs alanında sağlık mekanları ile eğitim mekanlarını birbirinden ayırmak. Bugün bazı fakültelerimiz hastane alanlarının içerisinde yer alıyor. Bu binaları sağlıkla ilgili okullara dönüştürüp eğitime yönelik yeni binalar yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi