Görüş Bildir

Üreticilere 'çiftlik peyniri' eğitimi üretimi ayaklandıracak!

Koordinatörlüğü Ardahan Üniversitesi tarafından yürütülen ve 2014-2016 yılları arasında Avrupa Birliği Bakanlığı, Ulusal Ajansı Erasmus Programı tarafından desteklenmeye değer görülen, 'çiftlik peynirlerinin korunması ve pazarlanması' projesi kapsamında eğitim verilen 250 üretici sertifika aldı.

Üreticilere 'çiftlik peyniri' eğitimi üretimi ayaklandıracak!
İlk ayağı Kars, ikinci ayağı ise Ardahan'ın Göle ilçesinde yürütülen proje kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli gıda mühendisleri tarafından 250 çiftçi ve üretici eğitime alındı. Proje kapsamında, Ardahan ve Kars'taki üreticilere, geleneksel peynir üretim metotları ile ilgili eğitim verildi. 

PEYNİR ÜRETİM METOTLARI

DHA'da yer alan habere göre; Projenin ikinci aşamasında Ardahan Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ve Yrd. Doç. Dr. Sebahat Şeker, Kars'ta yine geleneksel peynir üretim metotları kapsamında üreticilere, süt işleme, peynir üretimi, çiftlik peyniri üretim metotları, çiftlik peyniri üretim teknolojileri ve ekipmanları hakkında bilgiler verdi. Eğitimlerini tamamlayan 250 üriticiye, Ardahan ve Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından törenle sertifikaları verildi. 

ÜRETİMİ AYAKLANDIRAN PROJE

Ardahan Üniversitesi'nin öncülüğünde gerçekleştirilen uluslararası proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün, Karslı üreticilerin yıllık 600 bin ton süt üretimine sahip olduğunu belirtti. Elde edilen ham maddenin işlenerek kaşara ve yüze yakın peynir çeşidine dönüştüğüne dikkati çeken Düzgün, bu proje sayesinde Kars'ta unutulma noktasına gelen, bazı peynir çeşitleri ile satışı devam eden peynir çeşitlerinin tanıtılmasına katkı sağladığını bildirdi. Düzgün, yeniden üretimi ayaklandıran projeye emeği geçenlere teşekkür etti.

İNSAN SAĞLIĞINA OLUMSUZ ETKİSİ YOK
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ise çiftlik peynirlerinin korunması ve pazarlanması projesinde son aşamaya yaklaşıldığını belirtti. Prof. Dr. Erginal, kursa katılanların insan sağlığına olumsuz etkisi olmayan hijyen koşullarına uygun şekilde çiftlik peyniri üretimi yapılacağını bildirdi. Çiftlik peynirinin yerel üreticilere yeni bir pazar yaratacağına işaret eden Prof. Dr. Erginal, kursa katılanların çiftlik peyniri sayesinde sütlerini değerlendirebileceklerini söyledi.

DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi