Görüş Bildir

Üretim bölgeyi kalkındırabilir!

İl Valisi Aksoy; . Tarımsal üretim ve çeşitliliği farklılaşıp arttıkça bölgedeki insanların gelir düzeyi de bununla paralel olarak daha da artacaktır" dedi.

Üretim bölgeyi kalkındırabilir!

M. Emin FİDAN

DİYARBAKIR -"Güneydoğu Anadolu Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesi" tanıtım toplantısı Diyarbakır'da yapıldı. Toplantıda, tarımsal üretim ve çeşitlilik arttıkça bölge insanının gelir düzeyinin de artacağı ifade edildi. İl Valisi Hüseyin Aksoy,  "GAP idaremizin en büyük projelerinden biri olan Silvan Barajı Projesi de tarımsal üretimin artırılması ve bölgenin tarımsal gelirlerinin ve çeşitliliğinin daha farklı noktalara taşınması bakımından oldukça önemli bir katkı sağlayacağına inandığımız bir proje." dedi.

TARIM BÖLGEYE KATKISI

Bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen "Güneydoğu Anadolu Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesi" tanıtım toplantısına Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Fatih Hasdemir, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ve davetliler katıldı.

Burada katılımcılara hitap eden Vali Aksoy, tarımsal üretim ve çeşitliliğin artmasıyla bölge insanının gelir düzeyinin de artacağını söyledi. Aksoy şunları söyledi: “Güneydoğu Anadolu Bölgesi Türkiye’nin önemli bölgelerinden birisi ve tarımsal üretim anlamında çok önemli potansiyelleri olan bir bölge. Bu bölgenin tarımdan daha fazla pay alabilmesi adına devletin yürüttüğü önemli çalışmalar var. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün sulama projeleri kapsamı içerisinde G.A.P İdaremizin en büyük projelerinden biri olan Silvan Barajı Projesi de tarımsal üretimin artırılması ve bölgenin tarımsal gelirlerinin ve çeşitliliğinin daha farklı noktalara taşınması bakımından da oldukça önemli bir katkı sağlayacağına inandığımız bir proje. Tarımsal üretim ve çeşitliliği farklılaştıkça, arttıkça bölgedeki insanların gelir düzeyi de bununla paralel olarak daha da artacaktır."

ARZU EDİLEN YERDE DEĞİLİZ

Organik tarım uygulamaları kapsamında tarımsal verimliliğin ve kalitenin daha üst noktalara taşınması adına yürütülen çalışmaların olduğunu sözlerine ekleyen Aksoy, "Özellikle son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın iyi tarım uygulamaları, organik tarım uygulamaları kapsamında da tarımsal verimliliğin ve kalitenin daha üst noktalara taşınması adına yürütülen çok önemli çalışmalar var. Bu çalışmaların bir araya gelerek ekonomik yarar noktasında daha üst noktaya taşınması bakımından bugün gündemimizde yer alan Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesi de büyük önem taşımakta. Coğrafi işaretler bakımından bölgemizde birçok önemli değerimiz olmasına rağmen arzu etmediğimiz noktada olduğumuzu biliyoruz. Diyarbakır olarak bizim iki adet Coğrafi işaretlemede ürünümüz var iki adette inceleme aşamasında olan var ama Diyarbakır olarak çok daha fazla potansiyelimiz olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz aylarda Diyarbakır’da yapmış olduğumuz bir çalışmada özellikle coğrafi işaretlemeler konusunda Patent Kurumu’yla birlikte ortak bir toplantı yaparak bu konudaki duyarlılığı bütün kurumlarımızı da davet ederek artırmak çalışması gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde bu konuda yeni mesafeleri alacağımız düşünüyorum."

SUNUM YAPILDI

Küme Koordinatörü Nevin Baran tarafından gerçekleştirilen ‘Kümelenme Nedir? Örnek Olgu Sunumu’ sonrası program Master Şef Eyüp Kemal Sevinç’in ‘Nitelikli Gıdaları Şeflerle Buluşturmak’ etkinliği ile devam etti. Tanıtım toplantısında ayrıca Ilgın Köyünde Organik Üretimde Artan Verim ve Yükselen Katma Değer Projesi, Bismil Bitkisel Atıklardan Biyokütle(Pelet) Üretimi Projesi ile Hayvansal Atık Kökenli Model Biyogaz Tesisi Kurulumu Pilot Projelerinin protokol üyeleri tarafından kesilen kurdele ile toplu açılışları gerçekleştirildi. Toplu açılış töreninin ardından Vali Aksoy ve beraberindekiler tanıtım etkinliği kapsamında açılan stantları gezerek buradaki ürünler hakkında yetkililerden bilgi aldılar.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi