Vatandaşlar Ramazan Hazırlıklarına Başladı

Ramazan ayı hazırlıklarına başlayan vatandaşlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından uyarıldı. ESOB Başkanı usulsüz zam yapanların kendilerine ve belediyeye bildirmelerini istedi.

Vatandaşlar Ramazan Hazırlıklarına Başladı

Ramazan ayının yaklaşması ile zam korkusundan vatandaşlar hazırlıklara erken başladı. Vatandaşlar Ramazan ayı öncesi geçmiş yıllarda yapılan ani zamlardan dolayı yetkilileri uyarırken Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odası Bakanı ekmekte ramazan ayında zam yapılmayacağının açıkladı.

RAMAZAN HAZIRLIĞI

Ramazan ayında gerçekleşebilecek zamlardan dolayı hazırlıklara 1 ay öncesinden başladıklarını belirten vatandaşlardan Ahmet Ay "Sadece ilimizin sorunu değil tüm Türkiye'de mübarek Ramazan ayın yaklaşması ile birçok uyanık esnaf bunu fırsata çevirerek ürünlerine zam uyguluyorlar. Bu uygulama maddi imkanı az olan ve kıt kanat geçinen vatandaşları zor durumda bırakıyor. Bu tür zamlar halk arasından artık Ramazan zammı olarak biliniyor. Ramazan geldi mi, yoğurda, un ve şeker gibi ihtiyaç olan gıdaların çoğunda ciddi oranda zamlar yapılırdı. Yetkililerin bu tür zamların önlemesine yönelik çalışma yaprak, en azından bu mübarek ramazan ayının hatırına bu zam uygulamalarından vazgeçirilmesini istiyoruz. Ben bu korkudan dolayı ramazan ayında ağırlıkla kullandığımız gıdaları önceden aldım" dedi.

ESNAF YAKIN TAKİPTE

Vatandaşların küçük esnaftan alışveriş yapmalarını tavsiye ettiklerini belirten Esnaf ve Sanatkarlar odası başkanı Rıfat Ayyıldız, "Esnafımız zor durumda, çok ağır şartlarda bugün yaşam mücadelesini vermektedir. Biz çok iyi hatırlıyoruz ki bundan önceki yıllarda ramazan ayı yaklaşmadan bir ay önce esnafımız ramazan hazırlığı yapıyordu. Dükkanını işyerini boyatıyordu mal bulunduruyordu ama maalesef son 3 yıldır Siirtimiz'de açılan bu büyük marketler sonucunda şuan mevcut bulunan küçük esnafımızın durumu ciddi bir şekilde azalmıştır. İşlerini kapatma yolundalar. Bunun için biz elimizden geldiği kadar şuan ki mevcut esnaflarımızın daha güzel hizmet verebilmesi için tüketiciye daha sağlıklı hizmet vermesi için elimizden gelen her türlü imkanlarımızı seferber etmeye çalışıyoruz. Buna rağmen yani bugünkü ağır şartlara ve iş durumuna rağmen yine de elimizden geldiğince malları en güzel şekli ile vatandaşlarımıza pazarlamaya çalışıyoruz. Tabi ki esnaflarımızın ailelerini geçindirmek sağlamak için esnaflımıza kar lazım onun için ben de tüketici vatandaşlarımızı elinden geldiği kadarıyla yine küçük esnaflarımızdan alış veriş yapmalarını ve en azından büyük marketlerden yaptıkları alış verişleri minimuma indirerek alışverişlerini daha çok küçük esnaftan yapmalarını tavsiye ediyorum. İnan bugün marketlerde satılan mal bizim küçük marketlerle aynı verilmekte onun için vatandaşlarımız bu esnaf sanatkarlarımızı ortadan kaldırmamak için yine elinden geldiği kadar küçük esnaflarımıza yönelmelerini ve bu Ramazanda da küçük esnaftan alışveriş yapmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

FIRSATÇILARA AMAN YOK

Et fiyatlarında zam olabileceğini ve bununla ilgili belediyenin çalışma yapması gerektiğini belirten başkan Ayyıldız, "Bu Ramazan bütün fırıncı arkadaşlarımız hiç ekmeğe zam yapmayacaktır ve ben şuna inanıyorum ki yine Ramazanda insanlarımıza daha kaliteli daha ucuz mal vermek lazım çünkü Ramazan ayı bereket ayıdır. Vatandaşlarımız için bu zamlar ortadan kaldırılmalı. Bu zam tehlikesini yalnız ette görüyorum. Bunun için bu fiyat kontörlünü bence belediyenin sağlaması lazım. Belediyenin sık sık bu ramazan ayı içerisinde tüketici ile esnaf arasındaki ortama bakması lazım, fiyatları kontrol altına alması lazım; bunu yalnız belediye yapabilir. Tabii şu da var, mal bulunursa koyunlar, inekler ve keçiler yani, bizim kasap esnafımız da zam yapmaz. Ramazan ayında et fiyatı aynı kalacak inşallah. Biz de esnaf arasında gezerek aşırı zam yapan veya fırsatçılık yapmaya çalışan esnafları tespit edersek oda olarak gerekeni yaparız. Etin fiyatı 20 TL. Bu çok yüksek bir fiyat, bugün normal bütçe ile geçimini sağlayan bir vatandaş 600 TL maaş alıyor. Evinde en az 6 kişi var, bunlar için 3 kilo et alsa gitti maaşının büyük bir bölümü. Et fiyatların düşmesi gerekir. En çok 15 TL olması lazım ki vatandaşlarımız herkes evine et alabilsin. Ramazan için bütün hazırlıklarımız hazırdır ama et çok pahalı olduğu için onu alamıyoruz. Biz ramazandan 1 ay önceden hazırlığımızı yaptık, çünkü Ramazanda fiyatlar uçuyor" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz