Yarın başlıyor!

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Gümrük kapılarında TIR kuyruklarını azaltacak, gümrük idarelerimizin TIR'ları anlık sorgulayabilecekleri, Transit Araç Takip Programı 28 Mayıs itibarıyla hizmete girecek” dedi.

Yarın başlıyor!

Pekcan, uluslararası ticaretin  kesintisiz ve hızlı şekilde işlemesi için gümrük idarelerinin teknolojik  imkanlarla donatılmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Gümrüklerin modernizasyonunun uluslararası rekabette çok önemli payı  bulunduğunu vurgulayan Pekcan, gümrük idarelerinin ticaretin kolaylaştırılmasının  merkezinde bulunduğunu söyledi.

Pekcan, Gümrüklerin Dijitalleştirilmesi, Tek Pencere, Konteyner ve  Liman Takip Sistemi ve Liman Tek Pencere Sistemi gibi birçok örnek projeyi hayata  geçirdiklerini belirterek, Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak ve kaçakçılıkla  mücadele etmek amacıyla da gümrük kapılarında teknik altyapıyı güçlendirdiklerini  dile getirdi.

Bakanlığa bağlı aktif 18 Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü ve 30  kara sınır kapısı bulunduğuna işaret eden Pekcan, 2018'de toplam ihracatın yüzde  28'inin kara yoluyla gerçekleştirildiğini anımsattı.

Pekcan, sınır kapılarında gümrük işlemlerinin hızlı ve güvenli  yürütülmesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını vurgulayarak, taşıyıcılar ve  ihracatçıların sınır kapılarında yaşanan beklemelerden mağdur olmamaları için de  çok sayıda eylem ve proje yürüttüklerini aktardı.

TIRLAR ARTIK ANLIK TAKİPTE

Bu kapsamda hayata geçirdikleri uygulamalara bir yenisini daha  eklediklerine dikkati çeken Pekcan, gümrük kapılarında tır kuyruklarını  azaltacak, gümrük idarelerinin tırları anlık sorgulayabilecekleri "Transit Araç  Takip Programı"nın 28 Mayıs itibarıyla Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri  ile bağlantılı tüm gümrük müdürlüklerinde devreye alınacağını bildirdi.

Yeni sistem ile başta kara sınır kapıları olmak üzere  gümrük  idarelerinin kendisine sevkli araçlara ilişkin bilgilere, araçlar  gümrük  idaresine gelmeden önce ulaşabileceğini anlatan Pekcan, gümrük idarelerince  transit süresini geçiren araçların daha kolay tespit edilebileceğini dile  getirdi.

Pekcan, programın tır kuyruklarının oluşmaması için gerekli  tedbirlerin alınmasında önemli bir rol oynayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Etkin risk analiziyle kaçakçılığa karışması muhtemel araçlara daha  erken müdahale edilebilecek. Öte yandan tüm tırların anlık görülebilmesi  sayesinde personelin daha verimli kullanılabilmesi de mümkün olabilecek. Ayrıca  izinli gönderici kapsamında basitleştirilmiş usulde taşıma yapan taşıyıcılar için  de sınır kapılarından öncelikli geçiş kolaylığı getirilmiş olacak."

Kaynak: Diyarbakır Söz