Yarasa gübresiyle Karpuz yetiştirildi!

Diyarbakır karpuzunda hedef 70 kiloya ulaşmak

Yarasa gübresiyle Karpuz yetiştirildi!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca geliştirilen proje kapsamında üreticisine güvercin, yarasa ve sıvı solucan gübresi desteği verilerek 2 yılda 13.5 kilogram büyüyen Diyarbakır karpuzunun 70 kiloya ulaşması hedefleniyor.

Dicle Nehri vadisindeki çakıllı ve kumlu arazide güvercin gübresi verilerek yetiştirilen ancak çeşitli sebeplerle yıldan yıla küçülen Diyarbakır karpuzu, Bakanlık ve Diyarbakır Valiliği'nce yürütülen “Diyarbakır Karpuzunu Geliştirme Projesi” sayesinde bu yıl 49.5 kiloya ulaştı.

TESCİLLENEN DİYARBAKIR KARPUZU

Türk Patent Enstitüsü'nce de tescillenen, tohumu koruma altına alınan Diyarbakır karpuzunda şu ana kadar yaklaşık 200 bin ton verim elde edildi. Yerel karpuzda ise lokal olarak ekilen 300 dönümden elde edilen rekolte 2 bin 100 ton.

70 KİLOLUK KARPUZUN SIRRI

Kentin sembolü haline gelen Diyarbakır karpuzu hem eski ihtişamına hem de rekolte artışına kavuşarak çiftçinin yüzünü güldürürken, Türkiye Tohum Üreticileri Birliği ile yerel tohumların korunması için işbirliği gerçekleştirildi.

PROJE MEYVELERİNİ VERDİ

2 yıl öncesine kadar küçülmeye başlayan karpuzların kuraklıktan etkilenme oranının azalması, hastalık ve zararlılara karşı yaprak direncinin gelişmesi, meyve iriliği ve sayısı ile lezzetinin artması için hayata geçirilen proje kapsamında üreticisine 18 bin 100 kilogram güvercin, yarasa ve bu yıla özgü olarak sıvı solucan gübresi desteği verildi.

YARASA GÜBRESİYLE YETİŞTİRİLDİ

Çalışma kapsamında ayrı hatlara verilmek üzere yarasa, güvercin ve sıvı solucan gübresi kullanıldı. Çiftçilerin yaptığı hatalar yerinde gözlemlenerek doğru yerde, doğru çiftçi tarafından, dinlenmiş doğru arazilerde ekimi sağlandı. Hava koşullarının da elverişli olması ile proje meyvelerini verdi. 2 yılda 13,5 kilo büyüyen karpuz bu yıl yüzleri güldürdü.

Buzhaneye getirilen 100 karpuzdan en büyüğü 49,5 kilogram ağırlığına ulaşırken irilikte ilk sıralara yerleşen karpuzların tamamının sıvı solucan gübresi kullanılarak üretim yapılan araziden geldiği tespit edildi.

HEDEF 70 KİLOYA ULAŞTIRMAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görev yapan ziraat mühendisi Meral Süer, Diyarbakır'ın 30-40 yıl önce karpuzu ile ün yaptığını, yıllar geçtikçe kimyevi gübre kullanımı gibi çeşitli sebeplerle karpuzun küçüldüğünü, veriminin de düştüğünü söyledi.

Süer, organik üretimle Diyarbakır karpuzunun eski ihtişamına kavuşmasının hedeflendiğini ifade ederek, bu kapsamda Bismil ilçesinin Ulam Köyü'nde 2 dönümlük bir alanda 7 sıra üzerinde farklı gübre uygulaması yaparak, sıvı solucan, yarasa ve güvercin gibi birçok organik gübre çeşidini denediklerini belirtti.

BİSMİL’İN SARITOPRAK KÖYÜ

Bu yılın en iri karpuzunu üreten Bismil Sarıtoprak Köyü'nde karpuz üreticisi Adil Aydın, 2 yıl önce en iri karpuzun 38 kilo, geçen yıl 46 kilo olduğunu hatırlatarak, bu yılın ise en iri karpuzunun 49,5 kiloya ulaştığını söyledi. Bu yıl karpuzun hem eski büyüklüğüne kavuştuğunu hem de rekoltesinin arttığını ifade eden Aydın, “Bakanlığın desteğiyle Diyarbakır eski karpuzuna kavuştu” diye konuştu.

FESTİVAL DÜZENLENECEK?

Öte yandan Diyarbakır karpuzu bu yıl ilk kez uluslararası bir festivalle tanıtılacak. Bakanlığın talimatı ile hazırlanan “1. Uluslararası Geleneksel Diyarbakır Karpuzu Festivali” projesi Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunuldu.

Projenin onaylanmasıyla 26 yıl aradan sonra geçen yıl adına festival düzenlenen bu yıl ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da desteğiyle uluslararası statü kazandırılan 3 günlük festivalde, Diyarbakır Hipodromu'nda “karpuz kupası koşusu” da gerçekleştirilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz