Görüş Bildir

Yargıtaydan emekliyi üzen haber!

2000 öncesi emekliler için yapılan intibakın, 2000 sonrası emekli olanlara da uygulanması için Yargıtaya açılan davada, 21. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin ret kararını onadı. TÜED Avukatı Yazıcıoğlu "Yargıtaydan umduğumuz sonucu ne yazık ki alamadık" dedi.

Yargıtaydan emekliyi üzen haber!

Yargıtay 21. Hukuk  Dairesi, 2000 öncesi emekliler için yapılan intibakın, 2000 sonrası emekli  olanlara da uygulanması için açılan davada yerel mahkemenin ret kararını onadı.

Türkiye Emekliler Derneğinin (TÜED) Hukuk Danışmanı Avukat Cafer Tufan  Yazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu eşitsizliğin ortadan  kalkması için dernek üyesi İbrahim Avcı adına açılan davada Yargıtayın karar  verdiğini belirtti.

Ankara 3. İş Mahkemesinde görülen ve ret kararı verilen davada,  Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin inceleme yaptığını ifade eden Yazıcıoğlu, inceleme  sonucu mahkemece verilen ret kararının onandığını aktardı.

Dernek üyesi İbrahim Avcı adına açılan dava konusu "2000 yılı sonrası  emeklilere verilmesi gereken hak"kın mahkemece reddedilmesi üzerine Yargıtay'a  başvurduklarını anımsatan Yazıcıoğlu, "Yargıtaydan umduğumuz sonucu ne yazık ki  alamadık. Dosyadaki bilirkişi raporu ve ombudsman kararı lehimize olmasına  rağmen, Yargıtay mahkemenin verdiği ret kararını onadı." dedi.

ANAYASADA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU YAPILACAK

Üyelerinin konuyu bireysel başvuru hakkını kullanarak Anayasa  Mahkemesine taşıyacağını da açıklayan Yazıcıoğlu, TÜED'in 2000 yılı öncesi  emeklilerin intibakında olduğu gibi 2000 yılı sonrası emeklilerin intibak hakkı  için başlattığı hukuk mücadelesini sonuna kadar kararlı bir şekilde sürdüreceğini söyledi.

Hükümetten de beklentileri olduğunu dile getiren Yazıcıoğlu, şöyle konuştu:

"Hükümetimizden beklentimiz, 2000 yılı öncesi emeklilerimizde olduğu  gibi bir yasayla 2000 sonrası emeklilerimize de intibak hakkı tanınması için  Parlamentoda bir çözüm üretmesidir. Emeklilerimiz yıllardır bu düzenlemeyi  beklemekte ve umutlarını sürdürmektedirler. Milyonlarca emekliyi ilgilendiren bu  mağduriyetin giderilmesi Parlamentomuzun öncelikli görevleri arasında olmalıdır."

İNTİBAK NEDİR?

Sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki kanun hükümlerinin esas  alınmasıyla emekli aylıkları karma sisteme göre hesaplanıyor.

Prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen, farklı  tarihlerde emekli olunması halinde emekli aylıkları eşit olmuyor.

Bu durumun düzeltilmesi için güncelleme kat sayısı ve aylık bağlama  oranlarında eşitliği sağlayacak düzenlemeler yapılması "intibak" olarak  adlandırılıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi