Yeni sigortayla çiftçiye gelir istikrarı sağlanacak

Çiftçi 16 yılda sigorta zırhıyla kuşatıldı. AK Parti 2017’de tarım sigortalarının kapsamını genişletirken, 2020 hedefi ise çiftçiye rahat bir nefes aldıracak. 2020’de gelir sigortasına geçilmesiyle, çiftçiye gelir istikrarı sağlanacak.

Yeni sigortayla çiftçiye gelir istikrarı sağlanacak

Çiftçiyi koruma önlemlerine bir yenisi daha ekleniyor. AK Parti 2017 yılında kapsamını genişlettiği tarım sigortalarına bir yenisini daha ekliyor. 2020’de çiftçiler için gelir sigortası uygulaması başlatılacak. Çiftçiyi tarlada koruyacak yeni bir sigorta daha geliyor. Hükümet 2017 yılında tarım sigortalarının kapsamını genişleterek yeni uygulamalar başlatmış, buğdayda 81 ilde havza bazlı kuraklık verim sigortasına, kirazda yağmur kaynaklı çatlama sigortasına, asma yaprağında hasar sigortasına, meyve ağaçlarının uğrayacağı hasar sigortasına geçmiş, büyükbaş ve küçükbaş hayvanları da hırsızlığa karşı teminat kapsamına almıştı.

ÇALIŞMALAR HIZLANDI

Devlet Destekli Tarım Sigortası Sistemi geliştirerek ‘Millİ Tarım Projesi’ne uyumu hedefleyen hükümet, geçtiğimiz yıllarda başlattığı, Çiftçi Gelir Sigortası çalışmalarını da hızlandırdı. Son şekli verilen sigorta için çalışmalar 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimleri sonrasında hızlandırılacak. 2020 yılında hayata geçmesi beklenen sigorta, çiftçiye tarlasında zarar gören ürününe devlet desteği garantisi veriyor.

KORKMADAN EKİP-BİÇEBİLECEK

Üreticinin korkulu rüyası haline gelen, doğal afetler sonucu oluşmuş rekolte düşüklüğü 2020’de devreye girecek olan gelir sigortasıyla tarihe karışacak. Çiftçi korkmadan ürününü ekip biçebilecek. Sigorta, çiftçilere gelir istikrarı da sağlayacak.

850 MİLYON LİRALIK HASAR ÖDEMESİ

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından başlatılacak yeni sistemle çiftçinin gelir riskleri sigortalanmış olacak. TARSİM, 2017’de topladığı tarım sigortası primleri 1.6 milyar lirayı bulmuş, primin 765 milyon lirası çiftçiden gelirken çiftçiye 850 milyon liralık hasar ödemesi yapılmıştı. 2018’de yeni tahıl ürünleri de kuraklık sigortasında teminat kapsamına alınmış, büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları hayat sigortaları kapsamında olan hastalık teminatına epidemik ve sığır brusellozu, sığır tüberkülozu gibi ihbarı mecburi hastalıkların büyük bir çoğunluğu ilave edilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz