“Yıllardır bu işi yapıyoruz ve hep mağdur ediliyoruz”

Yıllardır pazar esnafı olduklarını ve kendilerine pazar alanı içerisinde yer verilmediğinden dolayı mağdur edildiklerini söyleyen bazı pazarcılar belediyeden yer talebinde bulundular.

“Yıllardır bu işi yapıyoruz ve hep mağdur ediliyoruz”

Diyarbakır Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan semt pazarcıları, önceki belediye döneminde dile getirdikleri pazarda yer bulamama sıkıntılarının halen devam ettiğini ve bu sorunlarından dolayı mağduriyet yaşadıklarını söyledi.

Her pazartesi Gaziler Mahallesi Ahmede Hani Caddesi'nde kurulan semt pazarının son kısmında yıllardır pazarcılık yaptıklarını belirten pazar esnafı, birkaç aylık pazarcıların bazı yollarla numara aldıklarına dair iddiaların olduğunu söyleyerek, “Umarız bu iddialar yersizdir. Çünkü biz yıllardır bu işi yapıyoruz ve hep mağdur ediliyoruz. Belediyeden bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.” talebinde bulundular.

“Bizi pazardan çıkartmak istiyorlar”

Yaşadığı sıkıntıyı dile getiren pazar esnafından Mehmet Dursun, daha önce durduğu yerin pazarın bitiş noktasının yakınlarında olduğunu ancak zamanla yerinin daha aşağılara kaydırıldığını söyleyerek, “Benim daha önce durduğum yerime numara vurdular ve oranın sahibi olduğunu söylediler. Oysaki oralar pazarın dışındaydı.  Benden orayı alınca şimdi de buraya geldim. Şimdi de kalkmış diyorlar ki; ‘buraya da numara vuruyoruz.’ Buraya numara vursalar biz nereye gideriz? Bizi pazardan bizi çıkartmak istiyorlar.  4 yıldır ben buradayım. Belediye gittik, dediler ki; ‘üstlerimiz var, askeriye nasılsa bizimde öyledir. Biz bir şey diyemeyiz’ Bize bir çare bulunsun. Herkes ekmek peşinde adaletli bir şekilde hakkımızı versinler.” ifadelerini kullandı.

“Bazılarımız 3 veya 5 yıldır burada pazarcılık yapıyoruz ama dışarıda kalıyoruz”

8 yıldır pazarcılık yaptığını belirten İsmail Tekdal ise “Daha önce bu pazarda 330 numara vardı bizi idare ediyorlardı.  Kayyumdan önceki yetkililerden biz numara talep ettiğimiz zaman kendi partilerine yönlendiriyorlardı, ‘gidip onlardan alın’ diyorlardı. Kayyumdan talep ettik.  12 kişi numara verdi. Resmi numara verdikçe bizi kaydırmaya çalışıyorlar. En sona geldik, ondan sonrada bize yasak diyorlar. Bir kişi daha resmi numara alırsa biz dışarda kalacağız.   Bazılarımız 3 veya 5 yıldır burada pazarcılık yapıyoruz ama dışarıda kalıyoruz, bazıları ise bir ay önce geldi ama kendisine yer bulabiliyor. Burada bazı iddialar dönüyor, yerlerin bazı kanallar üzerinden satıldığına dair. Her kesin kendi yandaşına numara verdiğine dair. Umarım bu iddialar yersizdir. Yetkilere sesleniyoruz! Biz sadece adalet istiyoruz.”

“Şimdiki belediye için de aynı durum söz konusu”

18 yıldır pazar işiyle uğraştığını söyleyen Doğan Köse ise şöyle konuştu: “18 yıldır bu işi yapıyorum.  Kimi pazarcılar kendi başlarına göre hareket ederek ‘sen bizim pazara gelmezsin’ diyorlardı. Daha önce, belediyedeki ve Pazar dernekleri biraraya gelerek pazar için bir yer çizdiler ve sonradan gelenleri de kabul etmiyorlar. Daha önce HDP varken kimileri onlara gider, kendilerine yakınlığını belirterek onlardan yer alırdı. Yakını olamayana ise verilmezdi. Şimdiki belediye için de aynı durum söz konusu. Hiç tanımadığımız kişilere yer veriyorlar. Biz her gelen partinin anlayışına göre davranmayız.” iddiasında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz