Görüş Bildir

Yöresel lezzet "pestil"i yurt dışına gönderiyor

Şanlıurfa'da 4 çocuk annesi girişimci bir kadın, aldığı hibe desteğiyle ürettiği pestili talep üzerine ABD, Almanya ve Irak'a ihraç ediyor.

Yöresel lezzet

Merkez Haliliye ilçesi Gölpınar Mahallesi'nde 47 yaşındaki İsmet Kılıç, uzun yıllardan bu yana ailesiyle pestil, kesme ve cevizli sucuk üretiyor. Daha önce ürünlerini pazarlama imkanı bulamayan Kılıç, 4 ay önce Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Hamarat Eller Çarşısı'nda ürünlerini satışa çıkardı.

El emeği ürünlerine ilgi kısa sürede artan Kılıç, belediye tarafından verilen 2 bin 500 liralık hibe desteğiyle işini büyüterek pestillerini ABD, Almanya ve Irak'a göndermeye başladı. Bir ay gibi kısa sürede Türkiye'deki büyük şehirlerin yanı sıra yurt dışına 300 kilogram pestil çeşitleri gönderen Kılıç, ihracatı kısa sürede daha da artırmayı planlıyor.

Kılıç, pestil üretimini çocuk yaşta öğrendiğini söyledi.

İsmet Kılıç, ürünlerini taze satmak için bağ bozumu döneminde yaptığı pekmezleri sakladığını, pekmezden kış mevsiminde, havanın güneşli olduğu günlerde pestil yaptığını anlattı.

Kışın Şanlıurfa'da havanın güneşli geçtiğini hatırlatan Kılıç, ürettikleri ürünleri birkaç gün güneşte kuruduğunu kaydetti.

Pestil imalatı sürecini anlatan Kılıç, "Ürünleri taze satmak için kışın sakladığımız pekmezi kaynatarak içine biraz un ekliyoruz. Daha sonra iyice kıvamını bulana kadar kaynattıktan sonra hazırladığımız ceviz sucuklarını pekmezin içine batırıp çıkarıyoruz. Kazanda geri kalan pekmezden de kesme ve bastık yapıp yine güneşin önünde kurumasını bekliyoruz." diye konuştu.

- Aile bütçesine katkı

Ürettiği ürünleri Hamarat Eller Çarşısı'na götürdüğünü belirten Kılıç, şöyle devam etti:

"Burada ürünlerimizi sergiliyoruz. Çarşıyı gezen yerli ve yabancı turistler ürünlerimizi satın alıyor. Yurt dışından gelen ziyaretçiler bu ürünlerimizi çok beğendi. Yurt dışından gelen talepler üzerine  buradaki yöneticilerin yardımıyla ürünlerimizi ABD, Almanya ve Irak başta olmak üzere bazı ülkelere ihraç etmeye başladık. Kazandığım gelirle üniversitede okuyan çocuklarımın harçlığını karşılıyorum ve aile bütçesine katkı sunuyorum. Yaptığım işi seviyorum. İnşallah ileriki zamanlarda daha fazla ürünü ihraç etmeye çalışacağım."

Hamarat Eller Çarşısı Satış Sorumlusu Fatma Avcı da çarşıda satışa sunulan ürünlerin kadınlar tarafından yapıldığını söyledi.

Kılıç'ın yaptığı pestil ürünlerini yurt dışına gönderdiklerini anlatan Avcı, "Yapılan ürünleri gıda mühendislerimiz bizzat yerinde kontrol ediyorlar. Onlar onayladıktan sonra bu ürünlerin satışını yapıyoruz. Bu ürünlerimiz il içinde, il dışında ve yurt dışında satılıyor." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi