Görüş Bildir

Zeytin dalında satıldı

Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün "Derik zeytinini dünyaya tanıtma" hayalinin gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan projeler bir bir hayata geçiriliyor.

Zeytin dalında satıldı

Makamında PKK'lılarca şehit edilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün dünyaya tanıtma hayalini kurduğu Derik zeytini, yoğun talep dolayısıyla dalında satılıyor.

Zeytin üretiminin bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen Derik'te geçen yıl katledilen Kaymakam Safitürk'ün "Derik zeytinini dünyaya tanıtma" hayalinin gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan projeler bir bir hayata geçiriliyor.

Valilik, Derik Kaymakamlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe müdürlüklerinin desteğiyle uygulanan projeler kapsamında 50 bin dekar alana 2 bin 200 zeytin fidanı dikildi, daha modern üretim amacıyla 10 kapama zeytin bahçesi yüzde 70 destekle çiftçilere hibe edildi.

İlçede yapımı süren zeytin sıkma ve zeytin yağı paketleme fabrikasının ise yaklaşık 2 ay sonra faaliyete geçmesi planlanıyor.

Dededen kalma asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu ilçede 111 bini aşkın dekar alanda organik olarak yetiştirilen zeytinde projeler meyvelerini verirken, hasadına başlanan zeytin, hem yurt içi piyasadan hem de yurt dışından büyük talep üzerine pazara inmeden dalında tükendi.

- "Zeytinleri yiyen vatandaşlarımız şifa bulur inşallah"

Derik Kaymakamı Hakan Kafkas, hasat yapılan bahçede AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytin toplama sezonun açıldığını söyledi.

Çiftçilerin zeytinlerini hasat etmeye başladığını dile getiren Kafkas, "Çiftçilerimize bereketli ve kazançlı bir hasat dönemi diliyorum. Bu zeytinleri yiyen vatandaşlarımız şifa bulur inşallah." dedi.

- "Zeytin dalında tüketildi"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Abdullah Osmanoğlu ise Derik zeytininin yaygınlaştırılması çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.

Bu sene 50 bin dekar alana 2 bin 200 fidan diktiklerini, 10 kapama zeytin bahçesinin yüzde 70 hibe ile vatandaşlara verildiğini ifade eden Osmanoğlu, 20 bahçenin daha hazırlanarak çiftçilere teslim edileceğini aktardı.

Osmanoğlu, Bakanlığın budama yapan çiftçiye dekar başına 100 lira verdiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"İlçede 5 farklı zeytin çeşidi yetiştiriliyor. Derik Halhal zeytini lezzeti ve yağındaki 0,37'lik asit oranıyla damak tadına daha çok hitap ediyor ve sofralık olarak rağbet görüyor. Bu, ilçede en çok üretilen ve satılan zeytin çeşidi. Zeytin ağaçlarından bir yıl yüksek, diğer yıl düşük verim alınıyor. Bu yıl az verim yaşanan yıl. Verimi az olan halhal zeytinimiz kilogramı 10 liradan, diğer çeşitlerimiz ise yaklaşık 3 liradan satışa sunuluyor. Bu sene zeytin dalında satılarak tüketildi."

- "Bu lezzetin dünyanın her yerine ulaşmasına çalıştık"

Şehit Kaymakam Safitürk'ün hayali olan Derik zeytini ve zeytinyağının dünyaya tanıtılması için çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Osmanoğlu, bunu görev bildiklerini aktardı.

Osmanoğlu, "İlk olarak zeytin ve zeytin yağını hediye olarak paketlemeyle başladık. Gelen misafirlerimize bu paketlerden hediye ederek bu lezzetin dünyanın her yerine ulaşmasına çalıştık. Bahçe Kapama Projesi Kaymakam Safitürk'ün şehadeti nedeniyle yarım kaldı. Yeni Derik Kaymakamımız ile bu hayali gerçekleştirdik. Bunun da haklı gururunu yaşıyoruz." diye konuştu.

"Kaymakamımızın miras bıraktığı hayalini daha ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz." diyen Osmanoğlu, bu sene de zeytin ve zeytinyağını paketleyip gelen misafirlere hediye etmeye devam edeceklerini vurguladı.

- "Zeytinlerimiz çok rağbet görüyor"

Çiftçilerden Remzi Karakaş, sabah 07.00'de hasada başladıklarını, hasat edilen zeytinleri kadınların evlerde kırıp, bidonlarda topladıklarını belirtti.

Zeytinin ilçenin geçim kaynağı olduğunu anlatan Karakaş, "Bahçemiz bize babadan kaldı. Burada dedelerimizden kalma asırlık ağaçlarımız var. Zeytinimiz organik. Bundan dolayı zeytinimiz çok kaliteli ve yağlı. Tadı çok güzel. Hem farklı illere hem de yurt dışına gönderiyoruz. Özellikle halhal dediğimiz zeytinlerimiz çok rağbet görüyor. Bu zeytinlerimiz yaklaşık 2 sene bozulmuyor." ifadelerini kullandı.

Şehit Safitürk'ün Derik zeytinini dünyaya tanıtma projesini yeni Derik Kaymakamı Kafkas'ın devam ettirdiğini belirten Karakaş, "Allah onlardan razı olsun." dedi.

Yıldız Karakaş (65) eşinin 20 yıl önce vefat ettiğini ifade ederek, zeytin satışından elde ettiği gelirle çoçuklarını büyütüp evlendirdiğini söyledi.

Bahçesinde 50'den fazla zeytin ağacı bulunduğunu anlatan Karakaş, tüketimden arta kalan zeytini satarak geçimini sağladığını anlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi