Görüş Bildir

ZMO: Tarımsal ithalat artarak devam edecek

ZMO Diyarbakır Şube Başkanı Samet Ucaman, tarım sorunlarına çözüm bulunamadığını belirterek, tarımsal ithalatın artarak devam edeceğini söyledi.

ZMO: Tarımsal ithalat artarak devam edecek

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şubesi, tarımdaki sorunlara ilişkin oda binasında basın toplantısı düzenledi. ZMO Başkanı Samet Ucaman, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın birleşmesinin sancılarını gideremeden yeni yapılanma girişimlerinin gündeme getirildiğini söyledi.

 ‘SORUNLARA ÇÖZÜM BULUNAMADI’

Tarım ve Orman Bakanlığının tarımsal üretimde her geçen gün artan sorunlara çözüm bulamadığını kaydeden Ucaman, “Daha önce kamuoyuna iddialı bir şekilde açıklanan Milli Tarım Projesinin şimdilerde adı bile hatırlanmazken, tarımda yaşanan sorunların hiç birine çözüm getirmeyecek bu yeni girişimin çok daha önemli sorunlara yol açmasından kaygı duyuyoruz” dedi.

'ÖZEL SEKTÖR BELİRLEYİCİ OLUYOR'

Ülkenin son yıllarda tarım alanında yaşadığı temel sorunun üretimle ilgili olduğunu belirten Ucaman, “Tarımda yıllardır yapılanların başarısızlığını itiraf edercesine ortaya koyan bu projede üretim geri planda bırakılmıştır. Sürecin ürün pazarlaması ile işlenmesine, yanı sıra dışsatımına yönelik aşamalarının yerli ve yabancı özel sektör ağırlıklı olarak yapılandırılması öngörülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı, özellikle de taşra örgütlenmesi özel sektörün belirleyici olacağı bir holding yapısının destekçisi konumuna getirilmektedir” şeklinde konuştu.

 ‘TARIMSAL İTHALAT ARTARAK DEVAM EDECEK’

Tarımsal ithalatın artarak devam edeceğine dikkat çeken Ucaman, şunları kaydetti: “2023 yılına kadar 100 milyar dolarlık tarımsal hasıla elde edilmesi hedeflenen projenin uzun vadeli hedefleri arasında yer alan ‘Arz açığı olan kategorilerde yurt dışından yalın sistemle ürün temin edilecek’ hedefi, ülkemizde arz açığını kapatmaya yönelik önlemlerin alınmayacağını, aksine dışalımın kurumsallaşacağını göstermektedir. Uzun vadeli hedeflerden bir diğeri olan ‘2030’da genel bütçeden pay almayan bir bakanlık yapısı sağlanacaktır’ hedefi ise, özelleştirme yoluyla dünyada bir ilk olarak kamunun tümüyle tarım sektöründen çekilmesini öngörmektedir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi