Zorlu ramazan mesaisi

Biçerdöverlerle buğday hasadı yapan operatörler, ramazan ayında sıcak havaya rağmen ekmek parası için direksiyon sallıyor.

Zorlu ramazan mesaisi

Biçerdöver operatörü Kabataş "Burada 40 dereceye yakın sıcaklık var. Ramazan ayında bu sıcaklıkta hasat yapmaya çalışıyoruz"

Havaların aşırı derece sıcak geçtiği Güneydoğu'da biçerdöverlerle buğday hasadı yapan operatörler, ramazanda sıcak havaya rağmen ekmek parası için çalışmaya devam ediyor.

Botan Çayı kıyısında, yüksek dağlar arasında bulunan tarlalarda hasat yapan operatörler, ramazan ayında sıcak havada çalışarak evine ekmek parası götürmeye çalışıyor.

Operatörler, 24 saat esasına göre vardiyalı olarak çalışarak, günün 12 saatini toz duman içinde tarladan tarlaya geçerek direksiyon başında geçiriyor.

Biçerdöver operatörü Mehmet Kabataş, Çorum'dan geldiğini ve 34 yıldır hizmet verdikleri sektörde diyar diyar gezerek hasat yaptıklarını söyledi.

ÇORUM'DAN GÜNEYDOĞU

Sıcak havada oruç tutarak ibadetlerini yerine getirmeye çalıştıklarını ifade eden Kabataş, "Burada 40 dereceye yakın sıcaklık var. Ramazan ayında bu sıcaklıkta hasat yapmaya çalışıyoruz. Vatandaşlar bu sıcakta bulunduğu ortam gereği ellerinden geleni yapmaya çalışıyor. Bir taraftan ramazan bir taraftan bu sıcaklıkta hasat çok zor." dedi.

Tarımda makineleşmenin her geçen gün yaygınlaşmasıyla insan gücüne ihtiyacın azaldığını aktaran Kabataş, birçok çiftçinin kendi hasadını kendi biçerdöveriyle yaptığını belirtti.

Hasat için her yılın mayıs ayından itibaren diyar diyar gezdiklerini dile getiren Kabataş, şunları kaydetti:

"Mayıs ayında başlıyoruz ve biçe biçe Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep ve birçok ile giderek hasat yapıyoruz. Son dönemde iklimlerde büyük oranda değişme var. Normalde Siirt'te hasat zamanı bundan 15 gün önce başlaması gerekirken hasat dönemi 15 gün geç başlamış oldu. Geçen yılla bu yıl arasında 15-20 günlük fark var hatta buğdaylar biçme kıvamına daha yeni yeni geliyor."

Biçerdöver operatörü Mustafa Cuma da ramazan ayında ekmek parası için çalışmak zorunda kaldığını, 3 ay boyunca çiftçilerin hasat döneminin bir parçası olacağını belirtti.

Çiftçi Şükrü İrgi de sıcak havada hasat yaptıklarını ve çok zorlanmalarına rağmen oruçlarını tuttuklarını kaydetti.

"Hava sıcaklıkları 40 dereceyi buluyor. Ramazan ayı son birkaç yıldır yaz aylarına denk geldiği için işlerimizi yaparken zorlanıyoruz. Allah herkesin ibadetini kabul etsin." diyen İrgi, Allah'ın kendilerine kuvvet verdiğini aktardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz