12 yıllık husumet sona erdi

Bozan ve Karakaş aileleri arasındaki 12 yıllık husumet, tarafların "barış eli" uzatmasıyla noktalandı. Taraflar, Kur’an-ı Kerim’in altından geçip tokalaşarak, husumeti sonlandırdı.

12 yıllık husumet sona erdi

Merkez Sur ilçesi ALçık köyünde 12 yıldan buyana arazi anlaşmazlığı yüzünden aralarında kan davası bulunan "Bozan ve Karakaş" aile fertleri, husumete son vererek, birbirlerine barış elini uzattı. Kan davası bir düğün salonunda verilen barış yemeğiyle son buldu.

12 YIL SÜREN KAN DAVASI

12 yıl önce Sur ilçesine bağlı Alçım köyünde arazi anlaşmazlığı yüzünden çıkan kavgada bir kişinin hayatını kaybetmesi, çok sayıda kişilerin de yaralanmasıyla başlayan Karakoş ve Bozan aile fertleri arasındaki kan davası, kentin ileri gelenleri ve siyasilerin devreye girmesiyle, aile bireyleri "barışa evet" dedi.

KUD'AN ÜZERİNE YEMİN ETTİLER

12 yıl süreyle sürekli tedirginlik içerisinde olan aileler, dün Kayapınar ilçesindeki bir düğün salonunda biraraya geldiler. Her iki aileden çok sayıda kişinin yansıra AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun da katıldığı barış yemeği, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra Karakuş ve Bozan ailelerinin ileri gelenleri el sıkışıp tokalaştıktan sonra Kur’an-ı Kerim’in altından geçerek "barış" için yemini ettiler.

 KAVGANIN KAZANANI YOK

Bölgenin büyük acılar yaşadığını ve büyük kan davalara şahit olduğunu belirten Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu Söz Gazetesi Muhaberine açıklamalarda bulundu. Ensarioğlu, “Tüm bunları toplum olarak hep beraber yaşadık ve gördük. Kavganın kazananın yok, kaybedeni var. Büyük acılar yaşatan hadiselerdir bunlar. Bu anlamda insanlar arasında her zaman bir anlaşmazlık bir çelişki ve benzeri üzücü hadise olabilir ancak önemli olan suçsuz günahsız kimselere fatura etmeden daha sonrasında güzellikle sulhla sonuçlandırmaktır" dedi.

BÖLGEYE ÖRNEK OLSUN

Bozan ile Karakaş aşiretlerinin benzeri hadiselere örnek olmasını dileyen Ensarioğlu, bölgenin 2018 yılı hakkındaki değerlendirmelerini de açıkladı. Ensarioğlu konuşmasının devamında, “Gördüğünüz gibi bölgede çok ciddi anlamda bir yatırım seferberliği var. Tarih boyunca görülmedik bir şekilde ülkenin kalkınması için ciddi hamleler var. Bunların ayrıca üretim yatırımına dönüşmesi için istihdamın çözümü için hem GAP eylem planının iki yıl içinde bitirilmesi hedefleniyor. Ayrıca bölgenin sanayi alt yapısının gelişebilmesi için bütün gayretlerimizi sarf ediyoruz.” şeklinde konuştu.

HİÇBİR HİZMET ÜRETİLMEDİ

Ensarioğlu konuşmasında son olarak, “Bu anlamda yaklaşan 2019 seçimlerinden önce bir taraftan belediyecilik hizmetlerinin bu güne kadar yapılmayanların yapılması anlamında maalesef 30 yıla yakın bir zaman içinde bölgede yaşanan bölgede yaşanan olaylardan sonra bölge normal bir siyasi tercih kullanamadı, siyaseten tercihlerini kullandı. Hizmet üretilmediği halde hizmete bakılmadan, adaya bakılmadan oy verildi. 20 yıldır bu anlayışın Diyarbakır’da belediyecilikte hiçbir hizmet üretmediğini gördük. Bugün kısa bir süre içinde herkesin eleştirdiği kayyum sisteminin nasıl da hizmet edebildiğini de görüyoruz ve bunların 2019 seçimlerine yansıyacağını da düşünüyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.

AİLELERE ÖRNEK OLSUN

Aşiret temsilcilerinde Şeval Karakaş ise “Bölgemizde sürekli olarak böylesi vakalar yaşanıyor. Bu tür vakalar gerçek anlamda çok anlamsız olduğunu belirtebilir. Hayvanlar da kavga eder ancak insanoğlu barışabilir. Tarafların istekleri doğrultusunda Bozan ve Karakaş ailesi arasında barış yemeği gerçekleşti. Bu doğru hareket bölgedeki diğer husumetli aileler için de örnek olsun istedik.” ifadelerini kullandı.

SİSTEM KAVGAYI ÜRETİYOR

Karakaş, “Duygularımızı öne çıkarmaktan ziyade toplumun duyguları ön planda olmalı. Bireysel olarak bakmamalı böyle meselelere aksine toplumsal bir meseledir bu. Bizim açımızdan ailelerimiz açısından çok önemli bir olaydır ve herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Sistemin de dayatması vardı. Kapitalist sistem insanları biraz açgözlü kılmış, insanlar doymuyor. Doymadığı için de küçük menfaatlerden büyük olaylar ortaya çıkarabiliyorlar. İnşallah temennimiz böyle bir olayın bir daha meydana gelmemesi ve tüm kesimlerin barışımızı örnek almasıdır.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz