“15 Temmuz’u” Değerlendirdi

Dicle Üniversitesi Yeniler Kulübü tarafından “15 Temmuz Darbe Süreci ve Medya” konulu bir panel düzenlendi.

“15 Temmuz’u” Değerlendirdi

Ahmet DEMİR

Milat Gazetesi Yazarı Gazeteci Yazar Ahmet Ay ve A Haber Kadraj Programı Sunucusu Zeynep Bayramoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “15 Temmuz Darbe Süreci ve Medya” konulu panele,  Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyyüp Tanrıverdi, Genel Sekreter V. Yrd. Doç. Dr. Kenan Yakuboğlu, Rektör Danışmanı Hacı Yılmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

Konunun darbeler süreci ile ilgili olması münasebetiyle anlamlı bir panel olduğunu dile getirerek söz alan Yazar Ahmet Ay, kendi tecrübelerinden bahsederek 1971 darbe döneminde henüz çocuk olduğunu ancak babasının yaşadıklarını hala hatırladığını belirtti. 80 dönemi darbesinde  ise öğretmen olduğunu ve o dönemde babasının sürüldüğünü, kendisinin de Diyarbakır cezaevine gönderildiğini anlatan Ahmet Ay, darbelerin gerçekleşmesinin ana sebebinin, süper güçlerin, bölgesel güçler ve küçük devletler üzerindeki emellerini gerçekleştirme operasyonu olduğunu belirtti.

SÜPER GÜÇLERİN FAALİYETLERİ

Yazar Ay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Süper güçler, herhangi bir bölgede kendi politikaları dışına çıkan bölgesel güçlere zaman zaman mesajlar gönderirler. Eğer siz onların bölgedeki menfaatlerine aykırı bir şey yaparsanız önce size diplomatik dille uyarı gönderirler. Devletlerin çok acayip dilleri var. Eğer siz bu diplomasi dili ile yapılan uyarıya uygun hareket eder, süper gücün politikasına zarar getirecek adımı geri alırsanız kurtulursunuz. Eğer o adımı sürdürürseniz süper güçler, yeni bir mesaj gönderirler size. Bu mesaj sizin bürokrasiniz içindeki unsurları ve medya üzerinden olur. Buna şantaj derler. Medya hükümete yüklenir. Bürokraside de problemler çıkarılır. Eğer şantaj da amacına ulaşmazsa süper güçler, istedikleri neticeyi sağlayamazsa bu sefer içinizdeki dinamikleri harekete geçirirler. Ardından darbe olur.” Ay, büyük ülkelerin çıkarlarına çomak sokulduğu sürece, darbelerin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Panelin diğer konuşmacısı Zeynep Bayramoğlu ise 15 Temmuzdan beri ne zaman bir sela okunduğunu duysam çok kötü oluyorum, gözyaşlarımı tutamıyorum diyerek sözlerine başladı. O gece, Kısıklı’daki organizasyonu yürüten grup içerisinde olduğunu kaydeden Bayramoğlu, darbe girişimi süresince  şahit olduğu ve etkilendiği olayları dinleyiciler ile paylaştı.

Kurdukları “15 Temmuz Derneği” hakkında bilgi veren ve derneğin amaçlarını sıralayan Bayramoğlu, 15 Temmuz’un, oluşturduğu birlik havasının insanlarımızda bu toprakla ve bayrakla bütünleşmelerini sağlayan bir sonucu olduğunu da ifade etti.

FETÖ örgütünün, ciddi bir lobi yürüttüğünü kaydeden Bayramoğlu, FETÖ’nün sosyo psikolojik anlamda incelenmesi gerektiğini belirtti. Panel, soruların cevaplandırılması ile sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz