16 bin seçmen sandığı taşındı

YSK, Diyarbakır Valiliği'nin "güvenlik" gerekçesiyle yaptığı başvuru üzerine 7 ilçede 15 bin 885 seçmenin bağlı bulunduğu 70 sandığın taşınmasına, 14 sandığın ise birleştirilmesine dönük karar aldı.

16 bin seçmen sandığı taşındı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi 5 Mart tarihli ve 2019/1366 sayılı karar ile Diyarbakır'ın 7 ilçesinde sandıkların birleştirilmesi ve taşınmasına dönük karar alındı.

Söz konusu karar, Diyarbakır Valiliği tarafından 22 Şubat'ta yapılan "Diyarbakır ili Jandarma sorumluluk sahasında kurulan sandıkların etkin güvenlik tedbirlerinin alınabilmesi, ulaşımın güçlüğü ve seçmen sayısı gibi kriterlerin göz önüne alınması suretiyle, en yakın sandık bölgesine taşıma/birleştirilmesinin istenilmesi" şeklindeki başvurusu üzerine alındı.

24 HAZİRAN’DA DA AYNI KARAR ALINMIŞTI

YSK tarafından 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilen genel seçimlerde de bölgede yer alan 19 ile bağlı kimi ilçe ve köylerde kurulan sandıklarda 144 bin seçmenin bağlı bulunduğu sandıklar güvenlik gerekçesiyle taşınmıştı.

15 BİN 885 SEÇMENİN SANDIĞI TAŞINDI

YSK'nin aldığı kararda Kulp ilçesinde 7 bin 578 seçmenin bağlı olduğu 35 sandık, Dicle’de bin 48 seçmenin bağlı olduğu 7 sandık, Hani'de 231 seçmenin bağlı olduğu 1 sandık, Hazro'da bin 953 seçmenin bağlı olduğu 10 sandık, Lice'de bin 145 seçmenin bağlı olduğu 5 sandık, Silvan'da bin 308 seçmenin bağlı olduğu 7 sandık, Bismil'de 224 seçmenin bağlı olduğu 5 sandığın taşınmasına, Lice ilçesinde 2 bin 398 seçmenin bağlı olduğu 14 sandığın da birleştirilmesine karar verildi.

YSK KARARINI DEĞİŞTİRDİ?

Dicle İlçe Seçim Kurulu, 8 Şubat'ta 13 sandığın güvenlik gerekçesiyle başka mahallelerle birleştirilmesine dönük karar almıştı. Alınan karar üzerine HDP'nin İl Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz başvuru üzerine karar iptal edilmişti. Dicle İlçe Seçim Kurulu, İl Seçim Kurulu'nun aldığı iptal kararına rağmen ikinci kez aynı kararı aldı. HDP alınan ikinci kararı YSK'ya taşıyarak, itirazda bulundu. İtirazı karar bağlayan YSK, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un Yüksek Seçim Kurulunun görev ve yetkilerini düzenleyen 14'üncü maddesine atıfta bulunarak, “Seçim güvenliği açısında gerekli görülmesi durumunda vali ve il seçim kurulu başkanının oy verme gününden en geç bir ay önce talepte bulunması halinde ilgili hususların ilanına karar verileceğinin” belirtildiğine işaret etti.

Dicle İlçe Seçim Kurulu'nun aldığı kararı “tam kanunsuzluk” olarak değerlendiren YSK'nin, aynı ilçede sandıkların taşınmasına dönük karar alması dikkat çekti. 

Kaynak: Diyarbakır Söz