Görüş Bildir

300 bin kişiye istihdam imkanı

Diyarbakır'da "göçer hayvancılığı"nın sorunları tartışıldı, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, yapımı yakın zamanda tamamlanacak olan Silvan Barajı'yla, 300 bin kişinin tarımda istihdam edileceğini söyledi.

300 bin kişiye istihdam imkanı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 49 ilin Tarım ve Orman il ve şube müdürlerinin katılımıyla Diyarbakır'da düzenlenen '3'üncü Tarım ve Orman Şurası' küçükbaş hayvancılığın güçlendirilmesi, eylem planı kapsamında göçer hayvancılık yapan yetiştiricilerin sorunları ve çözüm önerileri ele alındı.

SİLVAN BARAJININ BİTİMİ

Bir otelde gerçekleştirilen, 23 ilden katılımcının yer aldığı toplantıda konuşan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, dünyada tarımın yapıldığı ilk yerin Diyarbakır olduğunu söyledi. Diyarbakır'ın bitkisel ve hayvansal üretimde Türkiye'yi taşıyan bir kent olduğunu belirten Güzeloğlu, "Diyarbakır, şu anda bitkisel ve hayvansal üretimde Türkiye'yi taşıyan bir kent. Yakın bir gelecekte Silvan projesinin hayata geçmesiyle birlikte Diyarbakır, sadece Türkiye'nin ve bölgenin değil, küresel ölçekte tarımın taşıyıcısı bir merkez olacaktır. Türkiye'de sulanabilir bütün alanların suyla buluşan tek kent olacak. Mevcut üretim alanlarına 235 bin hektar eklenecek. Bu projeyle 300 bin insan tarımda istihdam edilecek. Sabit endekslenmiş değerle Diyarbakır ekonomisine 1,5 milyar lira gelir artışı sağlanmış olacak" dedi.  Güzeloğlu, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak tarıma yaklaşık 8 milyon liralık bütçe desteği verdik." diye konuştu.

HER İŞİN UZMANI OLMALI

Her işin uzmanları tarafından yapılmasının gerektiğine dikkat çeken Güzeloğlu, eğitimlerle ve doğru tercihlerle hayvancılığı dünyada en yüksek rekabet noktasına ulaştırmak için çabaladıklarını söyledi. Güzeloğlu, bu çalışmalarda üniversite başta olmak üzere tüm ilgili kurumlarla iş birliği içinde hareket ettiklerini belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanlık görevini devraldıkları günden itibaren bugüne kadar tarıma bitkisel ve hayvansal bazda yaklaşık sekiz milyon TL destek verdiklerini açıklayan Güzeloğlu, basit gibi görünen ama hayvan sağlığı ve verimliliği açısından çok önemli olan kırkım makinelerini bin çiftçiye verdiklerini anlattı.

HAYVANSAL GIDA TALEBİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan ise dünyada hayvansal gıdaya talebin son yıllarda artığını belirtti.

Bakanlık olarak, yetiştiricileri her yıl artan miktarlarda destekleyip üretimi artırmayı planladıklarını belirten Ceylan, "Ülkemiz hayvan ve hayvansal gıda üretimini ciddi oranlarda artırmıştır. 2002'de, büyükbaş hayvan sayısı 9,9 milyondan 18 milyona, küçükbaş hayvan 31,9 milyondan 50 milyona, süt üretimimiz 8,4 milyon tondan 22,2 milyon tona, et üretimi ise 420 bin tondan 1 milyon 100 bin tona ulaşmıştır." diye konuştu.

DİYARBAKIR'IN EKİLİ ALANLARI

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar da kentin 15,5 milyon dekarlık araziye sahip olduğunu, yarısının tarım arazisi olarak kullanıldığını ve üretim konusunda birçok üründe ilk sıralarda yer aldığını söyledi. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik ise hava şartları dolayısıyla göçerlerin ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirdi.

MERA VE YAYLA SIKINTISI

Yetiştiricilerin meralardan yeteri kadar istifade etmesi gerektiğini belirten Çelik, "Geçmişte mera ve yaylalarımızdan terör belası yüzünden yeteri kadar istifade edemediğimiz için yem ithalatına muhtaç olmuştuk. Terörün adını duymak istemiyoruz. Huzur, birlik ve beraberlik istiyoruz. Bizim bizden başka dostumuz yok." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi