İşte işsizliğin ürküten resmi

Diyarbakır'da 6 ay süreyle işe alınacak 4 bin kişi için, 5 saatte 5 kin kişi başvurdu. Kilometrelik kuyruklar oluştu. Başvuruların 30 bini geçmesi bekleniyor.

İşte işsizliğin ürküten resmi

Diyarbakır’da İŞKUR’un Toplum Yararına Çalışma Programına (TYP) 4 bin işçi alınacağını duyan binlerce vatandaş kurum önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Daha öncede kuruma kayıt yaptırmış vatandaşlar sıra eziyetine son verilmesini adrese dayalı sistem üzerinden insanların işe alınmasını istedi.

İşsizliğin her geçen gün biraz daha fazla Diyarbakır’da sabahın erken saatlerinde sıraya giren vatandaşlar bir umut uğruna saatlerce sıranın kendilerine gelmesini bekledi. Kadınlı erkekli ayrı sıraların oluştuğu kurum önünde her geçen saat sıra daha da uzamaya başladı. Yüzlerce metre kuyruğun oluştuğu sırada zaman zaman sıra yüzünden kısa süreli tartışmalar yaşandı.

Öte yandan sırada beklemekten usanan vatandaşlar, adrese dayalı kayıt sisteminin işletilerek insanların mağdur edilmemesi gerektiğini söylediler.

“BURADA YEDİSİNDEN YETMİŞİNE İNSAN BİR UMUT UĞRUNA SIRADA BEKLİYOR”

Vatandaşlardan Ferhat Doğan, Sabahın erken saatlerinden itibaren kuyruğa girdiğini ve sıra beklediğini ifade ederek, “5 yıllık üniversite mezunuyum. Tarih öğretmeniyim. Yıllardır KPSS’ye giriyorum ve 80 üzeri puan alıyorum ama mülakatta hep eleniyorum. Maalesef adaletli bir alım olmadığı için mesleğimi yapamıyorum. Burada yedisinden yetmişine insan bir umut uğruna sırada bekliyor. Keşke bu sıralar olmasaydı. Keşke herkesin yapabileceği iş olanakları olsaydı, istihdam edilselerdi insanlar. Burada görüyorsunuz 70’ini devirmiş yaşlı insanlar bile var. Bu sıraların bu kadar uzun olmasının sebebinin iyi araştırılması gerekiyor” dedi.

“İŞSİZ OLDUĞUM İÇİN EŞİM EVİ TERK ETTİ”

Sinan Aslanoğlu ise, işsizlik nedeniyle eşinin evi terk ettiğini belirterek, “İki senedir boştayım, perişanız. Görüyorsunuz diyarbakırın hali ortada. Nereye iş için başvursan adamın olması gerektiğini söylüyorlar bize. Ne yapalım? Hırsızlık mı yapalım? Ben işsiz olduğum için eşim evi terk etti ve babasına gitti. Daha önce hastanede temizlik görevlisiydim. Beni işten çıkardılar. Evim kirada, elde yok avuçta yok. Daha önce de İŞKUR’da kaydım vardı ama yine boştayım” diye konuştu.

“KILIÇDAROĞLU’NUN SSK GENEL MÜDÜRÜ OLDUĞU ZAMANDAKİ SIRALARA BENZİYOR”

Muharrem Elaltunbay da, “Kuyrukta bekleye bekleye sıkıldım. İnsanların iş için bu kadar eziyet etmelerinin bir anlamı yok. Burada sırada bekleyen insanlar zaten daha önce İŞKUR’a kayıt yaptırmışlardır zaten. Herkesin adresi belli ve geliri belli burada insanları sırada bekletmenin ne gereği var. İnsanlara iş vermek istiyorlarsa yapılacaklar bellidir. Bu neye benzer? Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürü olduğu zamandaki sıralara benzer. Zaten geçim zor olmuş. İnsanlar asgari ücretle geçinemiyorlar” şeklinde konuştu.

5 SAATTE 5 BİN BAŞVURU

Başvurular sabah saat 08.00'den itibaren alınmaya başlandı. Yetkililer, ilk 5 saatte, saat 13'e kadar, yaklaşık 5 kişinin başvurduğunu, bu sayının hafta sonuna kadar 30 bini aşmasını beklediklerini söyledi. ​Kentte istihdam olanaklarının sınırlı olduğunu belirten başvuru yapanlar, yetkililerden iş olanaklarının yaratılması ve yeni fabrikaların kurulması için çalışma yapmalarını istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz