Görüş Bildir

İcazet aldılar

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde medrese ilimlerini bitiren 11 talebe, düzenlenen törenle icazet aldı.

İcazet aldılar

Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Işıklı Mahallesinde (Köy) bulunan İbrahimiyê Medresesi’nde ilimlerini bitiren 11 öğrenci için icazet merasimi düzenlendi.

Yoğun katılımın sağlandığı köydeki icazet merasimi, salavatlar eşliğinde mücazların köy camisine girmesinin ardından Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından konuşmalara geçildi.

İlk olarak konuşan Hasankeyf Müftüsü Mehmet Tahir Pekim, 20 yıl önce bu medresede Seyda Molla Ali’den ilim tahsil ettiğini ve icazet aldığını söyledi.

İlim öğrenme ve öğretmenin öneminden bahseden Molla Ali Özer ise özellikle riyakârlıktan kaçınılması gerektiğine dikkat çekti. Molla Özer, "Nasıl ibadet ediyorsanız, nasıl amel işliyorsanız öyle devam edin. Birileri için amel terk edilirse riyakârlığa girer." dedi.

11 TALEBE İCAZET ALDI

Kızıltepe Müftüsü Masum Taşçı da "Şu an ilimizde 52 civarında medresemiz var. Bu sayı her yıl artıyor. Kızıltepe’mizde bu sayı 22’yi buldu.  Buradaki medresede yaklaşık 40 öğrenci ilim alıyorlar. Bugün icazet alacak 11 öğrencimizden 5’i de şu an medresede müderrislik yapıyorlar. Ayrıca medrese hocamız, aralıklı olarak Arapça yazılı sınavlar yapıyor. Bu da tüm medreselerimizde arzu ettiğimiz ve talep ettiğimiz bir husustur." diye konuştu.

Mardin İl Müftüsü İsmail Çiçek ise ilim adamlarının ve ilimle uğraşanların meleklerden sonra gelen erdemli insanlar olduklarını söyledi. Konuşmasında ayet ve hadisler paylaşarak devam eden Çiçek, ilmin önemine dikkat çekti ve önemli olan mal varlığı değil ilim varlığı olduğuna işaret etti.

FÖNÜLLERİ FETHETMEK

Kızıltepe Kaymakamı Hüseyin Çam da "Asrı Saadette ve ondan sonra Osmanlı’ya kadar başka bölgede ilk önce ilim insanları ve gönül insanları gönderilirdi. Özellikle o bölgeyi gönülden fethettikleri ve ardından gerekirse kılıçla fethettiklerini tarih kitaplarından okuduk. Ülke olarak 780 bin kilometre toprağımız var ve bu topraklar bize kâfi, başkasının toprağında gözümüz yok. Ancak asıl olan gönülleri fethetmektir. Bakıldığında nerede bir gözyaşı ve zulüm varsa, görevimizi yapamadığımızdan kaynaklanıyor. Bu gönül işini, kendine bir görev olarak addedip ve sadece kendi kurtuluşu için değil insanlığın kurtuluşu noktasında herkesin elini taşın altına koyması gerekir." diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ve İbrahimiyê Medresesi Müderrisi Molla Zahid Özer’in icazet duasını okumasının ardından eğitimlerini tamamlayan 11 talebe, orada hazır bulunan çeşitli Seydalardan icazetlerini alarak âlim oldular.

İcazetlerini alan talebeler ise çok mutlu ve heyecanlı olduklarını, bundan önce olduğu gibi bunan sonra ilme hizmet etmeye devam edeceklerini ifade ettiler.

İcazet merasimine; bölgede bulunan birçok ildeki medrese âlimi, il ve ilçe müftüleri, siyasi parti temsilcileri, kanaat önderleri, icazet alan öğrencilerin yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İcazet merasimi, katılımcılara verilen yemekle sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi