İran’daki can kaybı 415’e yükseldi

İranlı yetkililerce açıklanan son bilgilere göre, 7,3'lük deprem nedeniyle İran'da hayatını kaybeden kişi sayısı 415'e yükseldi. Olayda en az 5953 kişinin de yaralandığı belirtildi. Enkaz kaldırma çalışmaları sürdükçe ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

İran’daki can kaybı 415’e yükseldi

İran Irak sınırında meydana gelen 7,3’lük depremin artçı sarsıntıları sürüyor. 7.3’lük depremin merkez üssü Halepçe’nin Güneybatısı olarak açıklandı. Süleymaniye’nin Derbendihan ilçesi yakındaki birçok ev yıkıldı. Süleymaniye’de 8 Köy ve Derbendihan’daki barajda büyük hasar oluştu. Elektrik kesildi, telefon ve internet hattı koptu. Derbendihan barajı çevresindeki yerleşim alanları boşaltıldı. İran’ın Kermanşah eyaletinde 3 gün yas ilan edildi.

İran resmi kaynaklarından alınan bilgilere göre 207 İranlı hayatını kaybetti ve bin 686 kişi yaralandı. Gayriresmi bilgilere göre ise 415 kişi hayatını kaybetti. Irak tarafından ise 6 kişi hayatını kaybetti ve 200 yaralının olduğu bildirildi.

En büyüğü 5.3 olan çok sayıda artçı deprem meydana geldi. 4.8 büyüklüğündeki son artçı, yerel saatle 12.19'da hissedildi. Büyük deprem İran'da sekiz şehir ve 526 köyde hasara yol açtı.

Ölü sayısı hızla artıyor

Ulusal Kriz Yönetim Örgütü Müdür  Yardımcısı Behnam Saidi, ölü sayısının 407'ye, yaralıların ise 6 bin 700'ye  yükseldiğini söyledi.

Öte yandan aynı örgütün müdürü İsmail Neccar, yıkımın geniş bir  bölgede meydana gelmesinden dolayı arama kurtarma çalışmalarını olumsuz  etkilediğini belirtti. Neccar, "Kasrı Şirin ve Serpulzihab'a bağlı köyler en çok hasarın  meydana geldiği yerlerdir. Yıkımın geniş bir bölgede meydana gelmesi arama  kurtarma çalışmalarına olumsuz yansıyor. Bundan dolayı halkın bir kesimin  eleştirilerine sebep oluyor." dedi.

Baraj tehlikesi bulunuyor

Irak Süleymaniye'de bir barajın yıkılma tehlikesi bulunuyor, baraj çevresinden dehşete düşüren fotoğraflar geldi. Depremin meydana geldiği fay hattının bir ucu, Türkiye'ye kadar ilerliyor. Hint Okyanusu'ndan gelip Arap Yarımadası'nda ikiye ayrılan fayın bir ucu, İran topraklarından geçip Doğu Anadolu Bölgesi'nin ortasına kadar ulaşıyor.

Türk kargo uçağı bölgeye vardı

Genel Kurmay Başkanlığı 20 kişilik sağlık ekibi ve yardım malzemelerini taşıyan a 400 M kargo uçağı Kuzey Irak’a indi. Uçakta AFAD Başkanı, AFAD Başkan Yardımcısı, Ankara il AFAD Müdürlüğünden 10  personel ve 1 araç, Sağlık Bakanlığı UMKE’den 10 personel ve 1 araç ile Ankara AFAD Loji,sti,k deposundan 320 battaniye ve 60 çadır ile birlikte Süleymaniye’ye indi.

Başbakanlık, AFAD UMKE ve yardım malzemeleri K. Irak’a gönderildi açıklaması yapıldı.  Adana’dan da K. Irak’a 10 tır yardım malzemesi gönderildi Diyarbakır’dan 20 kişilik Arama kurtarma ekibi K. Irak’a gitti. Türk Kızılay’ı bölgeye 3 bin çadır 10 bin battaniye ve mobil mutfak gönderdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz